Ekonomija     | 25.09.2020. 15:24 |

Na FINra završen međunarodni simpozij - Stimulisati poslovni ciklus

FENA Saopćenje

TUZLA, 25. septembra (FENA) - Pandemija i poslovanje u vremenu krize nameće potrebu za revidiranjem i aktualizacijom većine standarda i normi po kojima je uređeno poslovanje, zaključeno je između ostalog na 8. međunarodnom simpoziju o temi “Finansije, računovodstvo i menadžment u kriznom periodu“.

Na dvodnevnom simpoziju, koji je u protekla dva dana održan na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli, više od 30 predavača, uglednih profesora i istaknutih stručnjaka iz prakse iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore održali su prezentacije o tome na koji način je pandemija prouzrokovana koronavirusom uticala na finansijski sektor i kako odgovoriti na krizu. Održana je i panel-diskusija u kojoj su učestvovali direktori kompanija, koji su podijelili svoja iskustva kriznog menadžmenta.

Zaključeno je također da je potrebno definisati i pojačati krivičnu odgovornost pravnih subjekata u prometu, počevši od jedinica lokalne samouprave, preko institucija, pa sve do privrednih subjekata.

- Kriza i poslovanje u vanrednim okolnostima su pokazali da se pojedinci "skrivaju" iza identiteta i snage pravnih osoba. Potrebno je stimulisati poslovni ciklus, stimulacijom potrošnje, i to fiskalnim mjerama, politikom dohodaka i javnim investicijama – zaključeno je na simpoziju.

Poručeno je i da zaduživanje, kao metod stimulacije ekonomije treba koristiti oprezno, da u bankarskom sektoru treba revidirati modele i parametre ocjene kreditne sposobnosti, a u poslovnom i finansijskom sektoru treba uvoditi i dalje razvijati sisteme upravljanja rizikom. Vrijeme krize treba iskoristiti i kako bi se unaprijedilo korištenje informacionih tehnologija u poslovanju.

Tokom simpozija bilo je riječi o mjerama za suzbijanje negativnih posljedica koronakrize i aktivnostima Porezne uprave Federacije BiH u vrijeme pandemije, izazovima primjene računovodstvenih informacionih sistema i javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije, razvijanju sistema javnih internih finansijskih kontrola kao preduslovu za adekvatnu reakciju u stanju nesreće.

Interes za ovogodišnji Međunarodni simpozij “Finansije, računovodstvo i menadžment u kriznom period” koji je organizovala edukativno-konsultativna kuća Finconsult, u saradnji s Visokom školom za finansije i računovodstvo FINra Tuzla, bio je izuzetno veliki. Zbog potrebe poštivanja mjera prevencije zaraze korona-virusom značajan dio Simpozija realizovan je online putem ZOOM platforme.

Svi radovi sa 8. međunarodnog simpoziju objavljeni su u Zborniku radova, koji broji 39 članaka, sa 658 stranica A-4 formata. Prezentacije su dostupne na web stranicama: www.finconsult.ba i www.finra.ba, saopćili su organizatori.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom