FENA biznis     | 25.09.2020. 19:32 |

Otvoreno pismo sekretara i rukovodioca općinskih službi Općine Stari Grad

FENA Saopćenje

Sarajevo, 25. septembra 2020.godine

Povodom pritisaka u radu kojim su izloženi u posljednjem periodu, sekretar organa državne službe Općine Stari Grad Sarajevo i rukovodioci općinskih službi – pomoćnici općinskog načelnika, uputili su danas Otvoreno pismo:

Kantonalnom tužilaštvu KS n/r glavne tužiteljice Sabine Sarajlija, Općinskom sudu u Sarajevu n/r predsjednice Suda Janje Jovanović, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH n/r predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, Premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću, Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova n/r ministra Aljoše Čampare, Federalnom ministarstvu pravde n/r ministra Mate Jozića, Premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, MUP-u Kantona Sarajevo n/r ministra Ismira Juske, Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo n/r ministrice Merse Kustura, Uredu visokog predstavnika u BiH n/r visokog predstavnika Valentina Inzka, Delegaciji EU u BiH n/r ambasadora Johana Sattlera, Ambasadi SAD u BiH n/r ambasadora Erika Nelsona, Ambasadi Savezne Republike Njemačke n/r ambasadorice Margret Uebber, Ambasadi Velike Britanije u BiH n/r ambasadora Matthewa Filda, Ambasadi Francuske u BiH n/r ambasadora Guillauma Roussona.

U Otvorenom pismu se navodi:

Poštovani,

obraćamo vam se otvorenim pismom zbog sve učestalijih zahtjeva upućenih Općini Stari Grad Sarajevo i Općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću za dostavu dokumentacije postupajući po raznim prijavama identifikovanih, ali i neidentifikovanih lica (anonimne prijave) što je tretirano na isti način, a što je dosad nezabilježena praksa u uređenim pravnim sistemima.

Prije svega, želimo naglasiti da će Općina Stari Grad Sarajevo ispoštovati sve zakonske obaveze i dostaviti traženu dokumentaciju, bez obzira na obim i količinu posla koji nam je dodatno nametnut.

Kako bi bilo jasnije o čemu se radi, naglašavamo da je Općini Stari Grad Sarajevo i Općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću od početka septembra ove godine do današnjeg dana, od strane Federalne uprave policije i Općinskog suda po čijem zahtjevu postupa MUP Kantona Sarajevo, tražena kompletna dokumentacija po 25 odvojenih i veoma složenih predmeta po kojima su postupale nadležne službe. Među zahtjevanim predmetima nalaze se i oni koji su stari više od decenije i datiraju oz 2007. godine (prije prvog mandata općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića) kada su po njima postupale različite službe i organi u okviru Općine i pohranjeni su u veoma obimnoj arhivi što zahtijeva dodatno vrijeme, angažman i resurse.

Moramo naglasiti da Općina Stari Grad Sarajevo, zajedno sa svim općinskim službama ima planove rada za tekuću godinu, naredne dvije i tri godine, kao i zakonske rokove za rješavanje tekućih predmeta. Usljed pandemije korona virusa, uspostavili smo potpuno novi, jedinstveni način komunikacije sa građanima gdje im zbog nemogućnosti da se kreću unutar općinske zgrade, omogućavamo komunikaciju na otvorenom, u mjesnim zajednicama kroz „Prijeme stranaka na otvorenom“, što radimo tri puta sedmično. Pored svega ovoga, veoma je teško odgovoriti i udovoljiti ovolikim zahtjevima za koje smatramo da su potpuno neopravdani i neutemeljeni. Istovremeno, bitno utiču na naš rad jer smo konstantno izloženi  ogromnom pritisku, kako od strane istražnih organa, tako i određenih medija.

Postavlja se pitanje: Da li se ovdje radi o smišljenoj kampanji političkih stranaka koje mogu uticati na policijsko-obavještajne organizacije u našoj zemlji i neovisno pravosuđe u kojoj smo mi – državni službenici i namještenici, žrtve političkih manipulacija?

Da li je ovo praksa koja se provodi i u drugim organima uprave ili je „privilegija“ koju imamo samo mi u Općini Stari Grad? Zašto se od nas u periodu od 25 dana traži dokumentacija za 25 složenih predmeta, a među njima su i neki davno završeni? Naša je obaveza raditi u skladu sa zakonskim propisima i apsolutno stojimo iza svega što smo uradili i spremni smo dostaviti sve što je od nas traženo, ali bi se trebalo postaviti pitanje zašto baš sada, mjesec dana prije početka izborne kampanje?

Ovdje ističemo da se radi o pokušaju narušavanja ugleda Općine Stari Grad Sarajevo i Općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, te osporavanju postignutih rezultata u prethodnom periodu što ni u jednom momentu ne bi trebalo biti upitno. Naročito iz razloga što su u prethodnih dvanaest godina brojne nezavisne međunarodne, kao i domaće nevladine organizacije općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću i Općini Stari Grad Sarajevo dodijelile najveća priznanja za transparentnost, kao i za postignute rezultate u radu. Mi, rukovodeći službenici, u Općini Stari Grad Sarajevo, ponosni smo na te rezultate, priznanja i na činjenicu da radimo u instituciji kojom rukovodi općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Ovim pismom želimo skrenuti pažnju svih Vas kojima je upućeno da smo svjesni manipulacija koje se vrše i o tome smo već ranije obavijestili nadležne organe, kao i međunarodne organizacije koje djeluju u našoj zemlji i ambasade. Ovakvo djelovanje više ne oslikava rad nezavisnog pravosuđa u našoj zemlji, već upravo suprotno, ZAVISNOG pravosuđa čije smo žrtve.

Pozivamo sve istražne organe u našoj zemlji da sakupe iz svojih ladica sve anonimne prijave i prijave sa identifikovanim prijaviteljima koje su ikad dobili, dobiju naredbe Suda i odrede datum u kojem će im Općina Stari Grad Sarajevo omogućiti da izvrše naredbu na način da će im svi predmeti i dokumentacija biti na raspolaganju. Na taj način pokazat ćemo našu opredijeljenost da postupamo prema naredbama Suda, da radimo u skladu sa zakonskim propisima i da poštujemo sve principe transparentnosti.

Općina Stari Grad Sarajevo

Služba za odnose s javnošću i informacioni sistem

Telefon: 0387 33 282 385  282 491

Adresa: Zelenih beretki 4, Sarajevo

e-mail: almedina.porca@starigrad.ba

web site: www.starigrad.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana