Svijet     | 26.09.2020. 20:16 |

Libanski mandatar podnio ostavku zbog blokade oko formiranja vlade

FENA Internet

BEIRUT, 26. septembra (FENA) - Libanski mandatar Mustafa Adib podnio je danas ostavku zbog političke blokade oko formiranja vlade gotovo mjesec dana od kada je imenovan na tu dužnost.

Adib je trebalo da formira novu vladu da zamijeni vladu koja je podnijela ostavku poslije ogromne eksplozije u bejrutskoj luci 4. augusta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Izvinjavam se što ne mogu da provedem zadatak da formiram vladu - rekao je Mustafa Adib u televizijskom obraćanju poslije dugih pregovora o formiranju vladajućeg tima koji bi odobrile različite rivalske političke snage u zemlji.

Njegova objava zadaje udarac naporima francuskog predsjednika Emanuela Makrona da prekine opasnu blokadu u zemlji pogođenoj krizom.

Makron je vršio pritisak na libanske političare da formiraju kabinet sastavljen od nezavisnih stručnjaka koji mogu da rade na provođenju hitnih reformi kako bi izvukli Liban iz razorne ekonomske i finansijske krize, dodatno pogoršane eksplozijom u bejrutskoj luci.

Međutim, Adibovi napori su naišli na brojne prepreke kada su glavne šiitske grupe u zemlji Hezbolah i Amal insistirale na tome da zadrže ključno ministarstvo finansija.

Njihovo insistiranje se pojavilo kada su SAD uvele sankcije dvojici visokih političara bliskih Hezbolahu uključujući i bivšeg ministra finansija.

Te dvije grupe takođe insistiraju na tome da se imenuju šiitski ministri u novom kabinetu i protivili su se načinu na koji je Adib formirao vladu bez konsultacija sa njima.

Adib je objavio odluku da se povuče sa mjesta mandatara poslije današnjeg sastanka sa predsjednikom Mišelom Aunom.

Liban, bivši francuski protektorat, zapao je u najgoru ekonomsku i finansijsku krizu u savremenoj istoriji. Prvi put u martu nije platio dospjeli dug, lokalna valuta je izgubila mnogo na vrijednosti te dovela do hiperinflacije rastuće siromaštvo i nezaposlenost.

Kriza je još pogoršana eksplozijom 4. augusta u luci u Bejrutu, izazvanom detonacijom hiljada tona uskladištenog amonijum nitrata. U njoj je poginulo gotovo 200 ljudi, hiljade su povrijeđene i napravljena je šteta od više milijardi dolara.

Zemlji je očajnički potrebna finansijska pomoć ali Francuska i druge međunarodne sile su odbile da pruže pomoć prije nego što se provedu ozbiljne reforme. Kriza se u velikoj mjeri pripisuje decenijama sistemske korupcije i lošeg upravljanja vladajuće klase u Libanu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom