Bosna i Hercegovina     | 27.09.2020. 12:34 |

Svečanom misom u Potocima obilježen Dan medija u BiH

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 27. septembra (FENA) - Svečanom misom u nedjelju je u župi Presvetog Srca Isusova u Potocima kod Mostara obilježen 54. Svjetski dan društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini.

Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić kazao je kako su tokom svoga postojanja ljudi izumili i koristili mnogo načina međusobnoga komuniciranja te da je među svim tim načinima pripovijedanje svakako najstariji oblik davanja i stjecanja informacija i znanja.

- Dugo je to bio jedini način i sve do danas je najčešći i najrašireniji, a možda i najkorisniji i ljudima najdraži. Nikada pripovijedanje kao čovjekova potreba nije nadmašeno i prestalo, a živi i u naše vrijeme kad su novi načini komunikacije među ljudima dosegli nevjerovatna i začuđujuća ostvarenja.

Objašnjenje te pojave ima jednostavnu psihološku i društvenu podlogu u tome što je jedna od najvećih čovjekovih potreba da pripovijeda i osobito da sebe pripovijeda, odnosno da se priopćava drugima, ali jednako i drugi njemu i da se pri tome osjeća uzajamna blizina sagovornika - kazao je Vukšić.

Podsjetio je kako je papa Franjo svoju ovogodišnju Poruku za Dan sredstava društvenih komunikacija posvetio upravo pripovijedanju, kao jednom od osnovnih načina komunikacije među ljudima.

- Čovjek se može definirati i kao biće koje pripovijeda, a to znači priče koje slušamo ostavljaju trag drugih u nama dok priče koje pripovijedamo ostavljaju naš trag u drugima. Po njima nam se drugi priopćava i postaje bliži, a mi drugima.

Čovjek ima potrebu pripovijedati o sebi, zaodjenuti svoj život u priču i slušati o drugomu. Čovjek je po naravi pripovjedač jer je biće u nastajanju, pa je tako i njegova životna priča stalno u nastajanju - istakao je Vukšić.

Naglasio je kako su vjerodostojna riječ i srce puno ljubavi Isusova sredstva i sadržaji komunikacije s ljudima te da je to pouka i obveza za sve ljude u privatnom i javnom životu, što se, kako je kazao, u ovome trenutnu odnosi osobito na sudionike skorašnje predizborne kampanje.

- To je poziv i za djelatnike na području sredstava društvene komunikacije da se u svom poslu služe vjerodostojnom riječju i da pripovijedaju istinu u ljubavi te tako porade da sve uzraste do prave mjere. Poziv je to i obveza na odgovornost za svaku izgovorenu riječ svima koji na bilo koji način sudjeluju u javnom životu društva - poručio je nadbiskup Vukšić.

Povodom obilježavanja Dana medija, Vijeće za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i ove godine pripremilo je prigodnu brošuru namijenjenu svim pastoralnim djelatnicima i medijskim radnicima. U brošuri se nalazi i ovogodišnja Poruka pape Franje za 54. Svjetski dan sredstava društvenog priopćivanja pod naslovom "Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku". 

Inače, u skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine, umjesto u maju, Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija obilježava se u BiH zadnje nedjelje u septembru.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta