Svijet     | 28.09.2020. 10:17 |

SAD najoštrije osuđuje eskalaciju nasilja u Nagorno-Karabahu

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 28. septembra (FENA) - Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost izvještajima o velikoj vojnoj akciji u zoni sukoba Nagorno-Karabah koja je rezultirala i civilnim žrtvama. Izražavamo saučešće porodicama ubijenih i povrijeđenih, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Sjedinjene Države najoštrije osuđuju ovu eskalaciju nasilja. Zamjenik američkog državnog sekretara Stephen Biegun pozvao je ministra vanjskih poslova Azerbejdžana Jeyhun Bayramova i ministra vanjskih poslova Armenije Zohraba Mnatsakanyana da pozovu obje strane da odmah prekinu napade, te da uspostave komunikaciju kako bi izbjegli daljnju eskalaciju i izbjegli retoriku i druge akcije koje u ovom slučaju dodatno podižu tenzije i pogoršavaju situaciju.

Sjedinjene Države vjeruju da bi sudjelovanje vanjskih strana u eskalirajućem nasilju bilo beskorisno i samo pogoršalo regionalne tenzije. Pozivamo strane da rade s supredsjedateljem skupine Minsk, kako bi se što prije vratili pregovorima. Kao supredsjedatelj OSCE-ove grupe iz Minska, Sjedinjene Države ostaju posvećene pomaganju stranama u postizanju mirnog i održivog rješenja sukoba, saopćio je State Department.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta