Ekonomija     | 28.09.2020. 14:19 |

Poljoprivrednici traže hitnu nabavku vakcina i markica za obilježavanje stoke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je zahtjev Uredu za veterinarstvo BiH za hitnu nabavku vakcina i markica za obilježavanje stoke.

Navode da iz nejasnih im razloga ove godine Ured nije raspisao tendere za nabavku vakcina i markica, pa stoga prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama, što za posljedicu može imati obustavu izvoza mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla iz BiH.

Iz Udruženja ističu da posebno brine to što vakcina i markica nedostaje u trenutku kad na bh. tržištu postoje ogromni viškovi mesa, a svako ugrožavanje izvoza bilo bi u ovoj situacji katastrofalno za sve poljoprivredne proizvođače. 

- Privremeno rješenje ponuđeno poljoprivrednicima, a to je priznavanje markica i potvrda o vakcinisanju od prošle godine, nikako ne možemo smatrati zadovoljavajućim. Vakcina nije administrativna formalnost već zaštita neophodna kako bi poljoprivredni proizvodi bili sigurni za konzumiranje, a sa zdravljem građana, posebno u periodu pandemije, se ne smijemo poigravati - saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!