Bosna i Hercegovina     | 28.09.2020. 14:44 |

Podignuta optužnica protiv afganistanskog državljanina zbog krijumčarenja osoba

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Ismaila Faisala (2001.), državljanina Afganistana, koji se tereti za krijumčarenje ljudi. 

Optuženi se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, pristao sudjelovati u izvršenju krijumčarenja više osoba, ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, a što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Prema navodima optužnice, optuženi je krajem augusta na području R Srbije sačekao skupinu od oko 40 ilegalnih migranata, među kojima je bilo i malodobnih osoba, od kojih je uzet novac za krijumčarenje, pa je skupinu od deset migranata poveo čamcem preko vodene granice na rijeci Drini, izlažući tako opasnosti njihove živote i sigurnost.

Nakon prelaska u BiH, optuženi je otkriven i lišen slobode od policijskih djelatnika Granične policije BiH, a nadležne službe preuzele su staranje o ilegalnim migrantima.

Optuženi se tereti da je nedozvoljeno preveo više migranata preko državne granice, među kojima je bilo i osoba koje nisu navršile 18 godina života, čime je počino kazneno djelo - krijumčarenje osoba (KZ BiH).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!