Bosna i Hercegovina     | 28.09.2020. 16:11 |

Narodna Republika Kina 1. oktobra obilježava 71. godišnjicu osnivanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping izrazio je danas zaovoljstvo jer je u mogućnosti proslaviti 1. oktobar, kada se obilježava 71. godišnjica osnivanja NR Kine, s prijateljima iz BiH i diplomatskog kora, kao i kineskim državljanima koji borave u BiH.

Naglasio je da je 2020. godina neobična, ali je najviše napora uloženo u borbu protiv pandemije koronavirusa, zajedničko razvijanje i čuvanje međunarodnog poretka.

Govoreći o pandemiji koronavirusa podsjetio je da je Kina, kao prva zemlja koju je pogodila pandemija Covid-19, poduzela najadekvatnije mjere na prevenciji i kontroli i zaustavila lokalno širenje pandemije, čime je dala značajan doprinos u sprečavanju širenja virusa u cijelom svijetu.

- Kina je sarađivala s drugim državama i u najranijem mogućem vremenu izvijestila o epidemiološkoj situaciji, bezrezervno dijelila iskustva u borbi protiv pandemije, pružila pomoć za više od 150 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući BiH, te svečano obećala da će kineske vakcine učiniti globalnim proizvodom - naveo je ambasador.

Pandemija je, istaknuo je, zadala neviđen udarac svjetskoj ekonomiji, ali saradnja u okviru inicijative "Pojas i put" nije bila u stagnaciji zbog toga.

Kina je održala Globalni samit trgovine uslugama u okviru Kineskog međunarodnog sajma za trgovinu uslugama, te će prema planu održavati međunarodni sajam uvoza i pružati besplatan štand za BiH i druge zemlje.

Podsjetio je na riječi kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je na Samitu posvećenom 75. godišnjici osnivanja Ujedinjenih nacija kazao da se ta organizacija u vremenu nakon pandemije još više treba zalagati za pravdu, podržavati vladavinu prava, promovirati saradnju, te se usredotočiti na stvarnu akciju.

Ove godine navršava se i 25 godina diplomatskih odnosa NR Kine i BiH, a iako je pandemija, ističe Ji Ping, omela radni plan odnosi između Kine i BiH nimalo nisu udaljeni, već su još više učvršćeni.

U jeku pandemije, lideri dviju zemalja su uputili više pisama jedni drugima, a ministri vanjskih poslova održali prijateljski telefonski razgovor, te više puta izrazili zajedničke želje za solidarnost i saradnju u borbi protiv pandemije.

Vlasti dviju zemalja su potpisale Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravlja i medicinske nauke, uspostavljajući platformu mehanizma za saradnju u suzbijanju pandemije.

- Kina je među prvim zemljama koje su pružile BiH opremu i sredstva za borbu protiv pandemije, podijelila rješenja za dijagnozu, tretman, prevenciju i kontrolu, te organizirala tri videokonferencije medicinskih eksperata - podvukao je ambasador.

Također, ekonomska i trgovinska saradnja između Kine i BiH nije bila stavljena na čekanje zbog pandemije, a projekti saradnje u oblastima kao što su energetika, saobraćaj i hidroenergetika uredno napreduju.

Dodao je da su nakon što se pandemija pojavila u BiH, Vlada NR Kine, više kineskih nevladinih organizacija, kineske kompanije koje posluju u BiH, kineski državljani i trgovci koji žive i rade u BiH pružali pomoć BiH, donirajući medicinsku opremu i preventivna sredstva u vrijednosti od 550.000 KM uključujući respiratore, setove za testiranje i maske.

Ambasador Ji Ping je zahvalio partnerima u BiH i kineskim sunarodnjacima na uloženim naporima za promociju bilateralnih odnosa, a kolegama iz diplomatskog kora na iskazanoj podršci.

Prvi oktobra slavi se i kineski tradicionalni Festival sredine jeseni, koji simbolizira sreću, a ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping poželio je prosperitet Kini i BiH, kao i dugovječno prijateljstvo dviju zemalja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'