Bosna i Hercegovina     | 29.09.2020. 08:31 |

Neprimjereno ignoriranje godišnjice ispravljanja nepravde prema Bošnjacima

FENA Saopćenje

SARAJEVO 29. septembra (FENA) - Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” reagiralo je što Dan Bošnjaka nije porimjereno obilježen, shodno značaju.

Dan Bošnjaka obilježava se na godišnjicu donošenja odluke da se autohtonom narodu Bosne (i Hercegovine), Bošnjacima, vrati to iskonsko ime, a što je odlučeno na Prvom bošnjačkom saboru održanom 27. i 28. septembra 1993. godine u Sarajevu. Drugog dana zasjedanja Sabora prekinuta je historijska nepravda nanesena Bošnjacima koje su do tada nazivani m/Muslimanima, a koji su se u jednom periodu morali izjašnjavati kao Srbi, Hrvati, neopredjeljeni. Ova nepravda, da narod bude tretiran isključivo kao vjerska grupa, odnosno da ga se tjera da promijeni kulturno-historijski i etnički identitet, započeta je s prvim udruživanjem naroda na ovim prostorima u državne zajednice, a onda nastavljeno i vladavinom Josipa Broza Tita. Iako djeluje nestvarno, jedan narod unutar tog perioda, nije mogao koristiti svoje stvarno i historijsko ime, ističe Udruženje “Nino Ćatić” u saopćenju.

- Također, na Saboru je vraćeno ime za maternji jezik Bošnjaka, ali i drugih govornika jezika Bosne, a to je Bosanski jezik. Bila je to za nijansu blaža diskriminacija od one koju danas provode vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS jer u školama ne dozvoljavaju upotrebu/izučavanje bosanskog jezika.

I ove godine većina od onih koji crpe političku, ekonomsku i društvenu snagu na glasovima, novcima i identitetu Bošnjaka, nisu se udostojili obilježiti godišnjicu odluke da Bošnjaci odbace košulju identiteta koje su im drugi krojili. Sa željenjem se treba konstatirati da ni u javno-medijskom spektru, gledanom u cjelini, nije dat primjeren značaj Danu Bošnjaka, odnosno skupu iz 1993. godine, te njegovim inicijatorima, učesnicima, raspravama i ostalim aspektima koji su ga činili. Ovaj datum ne bi trebao biti percipiran kao značajan samo za etničku grupu, iako i kao takav zaslužuje da bude obilježen, već ga  treba doživljavati kao značajan i poučan u civilizacijskom smislu, kao dan pobjede u ostvarivanja negiranih i oduzetih ljudskih prava - citat je iz saopćenja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo