Bosna i Hercegovina     | 29.09.2020. 12:32 |

BiH neophodno nezavisno tijelo za rješavanje sukoba interesa (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Uspostavljanje nezavisnog tijela koje bi bilo sastavljano od nezavisnih eksperata ključno je za odgovor na sukob interesa u Bosni i Hercegovini - istaknuto je to danas na konferenciji "Sprečavanje sukoba interesa u BiH: zakonska regulativa".

Skup su zajednički organizirali u Sarajevu Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) i Fondacija Centar za javno pravo (FCJP) s ciljem da posluži kao platforma za daljnju diskusiju za iznalaženje najoptimalnijeg rješenja za zakonsko reguliranje oblasti sukoba interesa u BiH.

Aktuelni zakonski okvir koji regulira pitanje sukoba interesa na državnom nivou je nezadovoljavajući i ne predviđa efikasne mehanizme zaštite, dok se na nivou Federacije BiH uopće ne provodi od 2013. godine, rečeno je danas.

Izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić ocijenila je da u BiH postoji potpuni haos kada su u pitanju propisi koji reguliraju sukob interesa, a nacrt zakona koji podržava i TI već je tri godine u parlamentarnoj proceduri, dok Vijeće ministara kreira novi zakon iz te oblasti.

- Komisija koja odlučuje o sukobu interesa trenutno je potpuno političko tijelo jer je čine predstavnici iz Parlamentarne skupštine i ne može se govoriti o nekoj nezavisnosti - kazala je Korajlić.

Kao drugi problem izdvojila je nedovoljan opseg osoba koje su obuhvaćene sukobom interesa, a problem predstavljaju i propisane sankcije za sukob interesa koje ne motiviraju na poštovanje zakona. Problem predstavlja i činjenica što ne postoji mehanizam kontrole imovinskih kartona niti objedinjene propise kada se govori o obavezi podnošenja imovinskih kartona za sve nosioce javnih funkcija.

Predsjednik FCJP-a Edin Šarčević pojasnio je da ova fondacija insistira na uspostavljanju naučnih standarda javnog prava i na njihovu primjenu u području regulacije sukoba interesa, dodajući da bi bilo dobro primijeniti prohodan hrvatski sistem reguliranja te oblasti.

- BiH predstavlja krizno područje jer je u pitanju strukturirana država u kojoj se vladavinom uime naroda pokušavaju pokriti i prekriti sve nezakonitosti - napomenuo je, izražavajući nadu da će ponuđeni zakon omogućiti pravni okvir da se u posebnim procedurama takva struktura dovede pod kontrolu.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut podvukao je da je zakon o sukobu interesa toliko sada aktuelan jer je neadekvatno reguliranje te oblasti prepoznato u Mišljenju Evropske unije za članstvo BiH, gdje reforma oblasti sukoba interesa predstavlja jedan od 14 prioriteta naglašenih u Mišljenju.

Te uvjete potrebno je ispuniti kako bi BiH dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, ali Arnaut je mišljenja da se to ne bi trebalo dogoditi barem dok BiH ne dobije novi zakon o sukobu interesa jer bez nezavisnog mehanizma koji će vršiti kontrolu nad javnim dužnosnicima BiH nije ni blizu gdje bi trebala biti zemlja koja ima kandidatski status.

Tajnica Povjerenstva za sukob interesa Republike Hrvatske Majda Uzelac pojasnila je da je bh. zakon o sukobu interesa koji je u parlamentarnoj proceduri vrlo sličan onom u Hrvatskoj i najvažniji pomak u zakonu je osnivanje samostalnog i nezavisnog tijela kakvo postoji u Hrvatskoj.

- Rezultati su veoma dobri, a uvjeti koji su propisani hrvatskim zakonom propisani su i ovim prijedlogom u BiH i oni su se već pokazali kao dovoljni da tijelo funkcionira kao samostalno i nezavisno - zaključila je Uzelac.

Današnjoj konferenciji prisustvuju predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici međunarodnih organizacija te organizacija civilnog društva.

Pogledajte https://fena.ba/video/4920/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1101tCDntZC_iq5Qh1qyOyb5yp-Dzm7A6?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana