Bosna i Hercegovina     | 29.09.2020. 13:24 |

Ombudsmeni BiH o značaju reguliranja prava na suđenje u razumnom roku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozdravljaju usvajanje Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku od Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

Kao što je istaknula radna grupa, sačinjena od niza pravnih eksperata, na taj način se provodi odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine AP-1356/17 iz 2018. godine, kojom je vlastima naloženo da zakonski urede zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine smatraju da su zakonska rješenja veoma kvalitetna, kao što je regulisanje zahtjeva za ubrzanje postupka, koji je dosada sa aspekta prava stranke bio regulisan prvenstveno Pravilnikom o unutrašnjem sudskom poslovanju.

Istovremeno, cijene kako je najvažnija izmjena omogućavanje tužbe za utvrđivanje povrede prava na suđenje u razumnom roku i na pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozivaju Vijeće ministara BiH, Vladu Federacije BiH i Vladu Brčko distrikta BiH da nastave aktivnosti na uređenju ove materije, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana