Kultura     | 03.10.2020. 11:00 |

Za 'Sedmicu svete odbrane' promovirane dvije knjige 'Rat moje majke' i 'Živa sam

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) – Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u Sarajevu je u okviru "Sedmice svete odbrane" promovirao dva romana, iranski bestseleri: "Rat moje majke" Sayyede Zehra Hosseyni i "Živa sam-Sjećanje na dane zatočeništva" Masume Abad.

Ataše za kulturu iranske ambasade u BiH Hossein Nouri je podsjetio se u 89 iranskih kulturnih centara u svijetu 'Sedmica svete odbrane' obilježava brojnim kulturnim događajima, priređuju se izložbe, promoviraju knjige, prikazuju dokumentarni i igrani filmovi, održavaju školski časovi... U osam iranskih pokrajina otvoreno je osam muzeja.

- Iranski kulturni centar u Sarajevu preveo je dvije knjige 'Rat moje majke' i 'Živa sam'. Autorice su žene koje govore o užasima rata, ljudskom bezumlju, ali i o najvišim ljudskim vrlinama, ljubavi, prijateljstvu, vjeri, odanosti... – kazao je Hossein za Fenu.

Knjiga 'Rat moje majke' Sayyede Zehra Hosseyni govori o iskustvu žene koja je u vrijeme rata zatočena u gradu Horamšahru na granici sa Iranom. Knjiga je doživjela više od 150 izdanja u prvih pet godina po objavljivanju, romansirani ratni memoari autorice, u Iranu uživaju ne samo status bestselera već predstavljaju svojevrstan kulturni fenomen.

Priča o ratu i opsadi Horamšahra ispričana iz ugla žene koja je u rat ušla kao tinejdžerka, a iz njega izašla kao supruga i majka četvero djece-jeste još jedno vrijedno svjedočanstvo. Prevedena je na engleski, španski, arapski, turski, urdu i bosanski jezik.

Autorica Masume Abad u romanu 'Živa sam' opisuje svoja ratna sjećanja. Radila je u humanitarnoj organizaciji 'Crveni polumjesec' i bila je zatočena u iračkim logorima Mosul i Anbar.

- U posveti knjige, Abad je napisala 'Svim strpljivim suprugama čija mladost prođe u iščekivanju. Svoj djeci koja ne upamtiše svoga oca, ali ga godinama iščekivaše. Ja sam živa da ne zaboravimo kako mi oslobođeni logoraši još imamo noćne more' – rekao je Hossein.

Oba romana su prevedena na bosanskom jeziku i štampana u Izdavačkoj kući Dobra knjiga.

Povodom 'Sedmice svete odbrane' u osam iranskih pokrajina otvoreno je osam muzeja sa najmodernijim vizuelnim sistemom uključujući projekcije i video zidove kao i audio zapisi. Posebnost muzeja su izložbe i video projekcije kojima čuvaju sjećanje na oslobođenje strateškog grada i luke Horamšahr na jugozapadu Irana.

Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u Sarajevu je  planirao nekoliko kulturnih događaja, ali zbog pandemije koronavirusa te aktivnosti nisu mogle biti realizirane.

Inače, 'Sedmica svete odbrane' u Iranu obilježava se svake godine u septembru kao podsjećanje na napad koji su izvele snage Iraka pod vođstvom Saddama Husseina 22. septembra 1980.godine. Rat je trajao osam godina, a ukupan broj žrtava je više od milion.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'