Bosna i Hercegovina     | 29.09.2020. 14:15 |

U Mokrom kod Širokog Brijega otkrivena replika Vitkova stećka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. rujna (FENA) – U dvorištu područne škole u Mokrom kod Širokog Brijega otkrivena je replika Vitkova stećka.

Vitkov stećak iz Mokrog spada među najstarije spomenike u Širokom Brijegu. Od 1962. godine nalazi se u dvorištu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a izvorno je s nekropole Barevište u Mokrom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Širokog Brijega.

- Vitkov stećak datira iz XIV. ili XV. stoljeća i njegova će replika budućim naraštajima svjedočiti o bogatoj kulturnoj povijesti ovoga kraja. Iznimna vrijednost Vitkova stećka ogleda se, i umjetnički i povijesno gledano, u njegovim iznimno vrijednim reljefima te natpisu na hrvatskoj ćirilici koji se na njemu nalazi, a koji glasi: "a se leži Vitko na svom plemenitom" – kazao je na svečanosti otkrivanja spomenika predsjednik mjesne zajednice Mokro Ivan Kraljević.

Repliku Vitkova stećka uradio je Grgo Mikulić, a istu su otkrili gradonačelnik Miro Kraljević i profesorica Blanka Kraljević, koja je časopis Matice hrvatske u Širokom Brijegu nazvala upravo po stećku iz Mokroga.

Projekt izgradnje replike Vitkova stećka financijski su podržali Županija zapadnohercegovačka i Grad Široki Brijeg, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'