Ekonomija     | 29.09.2020. 15:55 |

Predstavljeni inovativni modeli zbrinjavanja postindustrijskog tekstilnog otpada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Privredna komora Federacije BiH pozdravila je održavanje Međunarodne akademske konferencije na kojoj su prezentirana inovativna rješenja u oblasti tekstila i kože, kao i zbrinjavanja otpada uključujući i tekstilni otpad, u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, s obzirom da povezuje ekologiju i građevinarstvo i tekstilnu industriju - sektore pod udarom krize.

Konferencija je održana online, uz učešće 35 predavača - uvaženih naučnika iz međunarodne akademske zajednice cijeloga svijeta, među kojima je bio i mr.ecol.nauka iz Sarajeva Sead Arslanagić. 

Arslanagić je detaljno prezentirao inovativne modele zbrinjavanja otpada s osvrtom na urađenu studiju izvodljivosti reciklaže tehnološkog postindustrijskog tekstilnog otpada, čime je pokazao da BiH raspolaže znanstvenim potencijalima koji mogu odgovoriti na aktuelne izazove ove zahtjevne problematike.

Posebno je istaknuto da se koristeći nastali otpad kao resurs mogu zadovoljiti temeljni principi kružne ekonomije, te da se tim modelom stvara nova društvena vrijednost i značajno smanjuje negativni pritisak otpada na zdravlje stanovništva i okoliš, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu