Bosna i Hercegovina     | 29.09.2020. 16:19 |

Mišljenje s rezervom na Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta BiH za 2019.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2019. godinu te iskazao mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje na finansijski izvještaj i usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija sa zakonima i propisima.

Ističu da je osnova za izražavanje mišljenja s rezervom na finansijski izvještaj nerealno iskazana pozicija stalnih sredstava u bilansu stanja, zbog izostanka evidentiranja određenih stalnih sredstava (nekretnina) i neriješenog statusa državne.

- I pored jasno Zakonom definisanih procedura i rokova, Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu nije usvojen pravovremeno, već tek po isteku fiskalne godine, a finansiranje institucija BiH i servisiranje međunarodnih obaveza je vršeno tokom cijele godine na osnovu odluka Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju. Navedeno je bila osnova za izražavanje mišljenja s rezervom na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija sa zakonima i propisima - naveli su iz Ureda. 

Naglasili su da se Izvještajem nastojao sagledati cjelokupan sistem planiranja, usvajanja i izvršenja budžeta kao i značajniji procesi u neposrednoj vezi s planiranjem i izvršenjem budžeta institucija BiH za 2019. godinu.

Revizijom je obuhvaćena i implementacija preporuka datih u Izvještaju za 2018. godinu kada su date ukupno 53 preporuke, od kojih je šest u potpunosti realizovano, 17 djelomično, 29 preporuka nije realizovano, dok za jednu preporuku nije bilo moguće dati ocjenu realizacije, saopćeno je iz Ureda za reviziju institucija BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu