Stranačke aktivnosti     | 29.09.2020. 18:49 |

Saopćenje za javnost Naše stranke (NS)

FENA Saopćenje

Neira Dizdarević: Građani KS svakodnevno koriste preko hiljadu liftova nad kojima nije izvršen godišnji tehnički pregled

Na području Kantona Sarajevo prema dostupnim informacijama 1084 lifta, odnosno njih 63,99%, je u funkciji a nemaju obavljen redovni godišnji tehnički pregled.

Tim povodom reagirala je Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS:

„Dok se Federalna uprava za inspekcijske poslove spori sa Kantonalnom oko toga ko je nadležan za tehnički pregled, ljudima su ugroženi životi. Skoro smo imali slučaj propadanja u okno lifta, a posljedice su teže tjelesne povrede. Samo taj slučaj je dovoljan da se po ovom pitanju nešto hitno poduzme. Upravitelji na terenu očigledno ignorišu ovakvo stanje često trošeći novac etažnih vlasnika na stvari koje nisu predviđene zakonom niti godišnjim planom održavanja zgrada dok se uslovi života stanara rapidno pogoršavaju.

Rješenje mora naći Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Kao prvo moraju zajedno sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, koje je autor Naredbe o sigurnosti liftova, utvrditi koje je inspekcijsko tijelo nadležno za tehnički pregled. Međutim, to ih ne priječi da vrše pritisak na upravitelje da rade na poboljšanju sigurnosti liftova. Također, pozivam i inspekcije i etažne vlasnike da insistiraju da upravitelji počnu raditi svoj posao.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'