Svijet     | 30.09.2020. 12:29 |

Halilović: Opasnost da se sukob oko Nagorno Karabaha pretvori u regionalni

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Bivši ambasador BiH u Ruskoj Federaciji sa nerezidentnim pokrivanjem i Armenije Enver Halilović je, komentirajući najnovije sukobe između Armenije i Azerbejdžana, kazao da ono što je sada opasno jeste da se taj konflikt, lokani, transformira u jednu vrstu regionalnog sukoba, da dođe do sukoba ili miješanja susjednih zemalja u tom sukobu.

Halilović u razgovoru za Fenu navodi da Armenija ima vrlo bliske političke odnose sa Iranom i Rusijom, a Azerbejdžan ima Tursku kao svoga strateškog partnera.

Zato je, ističe on, ta situacija danas vrlo osjetljiva i opasna u smislu prenošenja rata na ostale prostore, na cijelu regiju.

- Šta će se događati u ovom momentu vrlo je teško predvidjeti, ukoliko dođe do ozbiljnog miješanja u taj sukob spomenutih regionalnih sila. Ipak su to značajne tri sile - i Ruska Federacija i Turska i Iran. Onda to može da proizvede jedan širi regionalni rat, da proizvede jedan sukob - kazao je Halilović.

Činjenica je, dodao je on, da je Ruska Federacija vrlo zainteresirana za održanje republike Nagorno Karabah u tom položaju, sa takvim statusom kakav faktički jeste.

- Međutim, činjenica je da je to jedan 'čir' duboko u teritoriji Azerbejdžana. Postoji koridor, veza između Nagorno Karabaha i Armenije. Taj prostor koridora je vrlo često također pod vatrom s jedne i s druge strane. To postaje put, faktički, vrlo sumnjivih transakcija i kretanja roba i kapitala i onda je to jedan potencijalno opasan prostor, odnosno jedno vrlo neugodno žarište mogućeg potencijalnog rata u svakom momentu - smatra Halilović.

Podsjetio je da je u ranijem periodu na ovom području prekinut rat, ali političko rješenje, na žalost, nije nađeno nikada, uključujući i danas. Tako je došlo do stvarnja takozvanog „zaleđenog sukoba“.

Halilović navodi da je, vojnički posmatrano, Azerbejdžan daleko moćnija država od Armenije i mnogo ima više izgleda na uspjeh u vojničkom smislu.  

- Međutim, sva privreda Armenije je faktički pod kontrolom Rusije. Armenija je danas jedna vrlo nerazvijena kavkaska država sa vrlo niskim prihodom i sva njena politička i vojna i ostala privredna moć je vezana za današnju Rusku Federaciju - kazao je Halilović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana