Bosna i Hercegovina     | 30.09.2020. 14:19 |

UDAS-Preživjeli od mina za vikend na Magliću, za prava osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. septembra (FENA) - Organizacija amputiraca UDAS, sa sjedištem u Banjoj Luci, najavila je za vikend uspon desetak amputiraca - preživjelih od mina na Maglić, najviši planinski vrh u Bosni i Hercegovini. 

Bit će to realizirano u okviru događaja nazvanog 'Planinarski izazov preživjelih od mina', kao podrška promociji prava osoba s invaliditetom i napora na eliminaciji negativnog utjecaja mina u BiH.

Kako se navodi u najavi tog događaja, 'Planinarski izazov preživjelih od mina' je specifična aktivnost koja promoviše kapacitete i prava preživjelih od mina. Poziva nadležne institucije u BiH, kao države posebno pogođene minama, da ispune preostale obaveze iz Konvencije o zabrani mina koje se tiču podrške u rehabilitaciji i integraciji žrtava mina kao i da se očiste i predaju na upotrebu lokalnoj zajednici preostale kontaminirane teritorije, do 2025. godine najkasnije.

Uspon preživjelih od mina na Maglić dio je kampanje 'Ravnopravno-različiti', koja integrira niz aktivnosti u cilju promocije prava osoba s invaliditetom, posebno uključujući žrtve mina i žene s invaliditetom.

Sve se to realizira u okviru projekta koji finansira Evropska unija, a ima za cilj da poveća uključenost organizacija civilnog društva u procesu evropskih integracija BiH u domenu socijalne inkluzije, s posebnim akcentom na prava i nediskriminaciju osoba sa invaliditetom (OSI).

- Inicijativa je potekla od samih korisnika projekta u periodu kad obilježavamo 23 godine od usvajanja Konvencije o zabrani mina. Smatrali su da vlastitim primjerom trebaju doprinijeti da pitanje eliminacije negativnog utjecaja mina u BiH konačno dobije epilog.

Prihvatili su i slogan 'BiH bez mina, barijera i žrtava do 2025. godine', koji je promovisan i podržan Strategijom protivminskog djelovanja u BiH 2018-2025 kao cilj koji najbolje reflektuje njihovo razmišljanje – navodi se u saopćenju.

U najavi uspona planiranog za 3.i 4. oktobar naglašava se da površina teritorije kontaminirane minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata iznosi 965 km² i da ugrožava sigurnost i živote 517.000 ljudi, dok broj od više od 8.000 žrtava mina se svake godine povećava uslijed novih minskih incidenata sa ljudskim žrtvama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije