Bosna i Hercegovina     | 30.09.2020. 15:02 |

Protest u Sarajevu: Hitno primijeniti zaključak o zabrani izgradnje MHE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine pozvala je Vladu Federacije BiH da realizira zaključak o zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE) koji je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio 23. juna.

Tim povodom u Sarajevu su danas održani protesti kada je izvršna direktorica Arhus centra u BiH Emina Veljović ocijenila da usvojeni zaključak predstavlja svojevrsnu političku volju da nadležne institucije namjeravaju ozbiljno pristupiti rješavanju problema izgradnje MHE.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH traže i hitno ukidanje podsticaja za male hidroelektrane i ističu da mnogi građani ne znaju da se njihovim novcem finansira uništavanja rijeka.

Koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH Dragana Skenderija je podsjetila da su upravo građani ti koji su se pobunili posljednjih nekoliko godina i borbi za zaštitu rijeka.

Kako je naglašeno iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, borba aktivista i građana protiv izgradnje malih hidroelektrana aktuelna je u cijeloj Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti