Ekonomija     | 30.09.2020. 15:09 |

Sindikat radnika trgovine BiH - Vratimo dostojanstvo radnicima u trgovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Povodom Dana dostojanstvenog rada, u srijedu, 7. oktobra,  Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) organizira online konferenciju "Vratimo dostojanstvo radnicima u trgovini!", na koju će pozvati predstavnike političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, međunarodne zajednice i nevladinih organizacija te ekonomske analitičare.

STBiH tim događajem nastavlja dijalog s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti o uvjetima rada radnica i radnika u ovom sektoru. Cilj im je da se izvršna i zakonodavna vlast aktivno uključe u rješavanje statusa radnica i radnika zaposlenih u trgovini, unapređivanje njihovih radničkih prava i uvjeta na radnim mjestima.

Na konferenciji će biti govora o minimalnoj plaći, a koja je jedno od gorućih pitanja, ako se uzme u obzir trenutna situacija izazvana pandemijom i činjenica da su plaće u realnom sektoru sve niže, najavljeno je iz STBiH.

Bit će razgovarano i o izmjenama Zakona o radu, ali i o pravu na slobodan dan za praznike.

Predsjednica Sindikata Mersiha Beširović istakla je kako su članovi STBiH itekako svjesni da bez političke volje nema promjene njihovih uvjeta rada.

Također su svjesni da je ta volja do sada izostala dijelom i zato što nije bilo konstantnog pritiska na zakonodavnu i izvršnu vlast da interese radnika u ovom sektoru postavi kao prioritetne.

Beširović je naglasila da je i taj događaj, kao i niz drugih koje je STBiH pokrenuo, dio projekta saradnje s političkim strankama i gradnje partnerskih odnosa u cilju konkretnih koraka ka unapređenju statusa i uvjeta rada zaposlenih u realnom sektoru.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo