Svijet     | 30.09.2020. 16:56 |

Kazahstan slavi 175. godišnjicu rođenja pjesnika i mislioca Kunanbayeva

FENA Agencije

NURSULTAN, 30. septembra (FENA) - Ove godine Kazahstan slavi 175. godišnjicu rođenja Abaija Kunanbajeva (Abai Kunanbayev) - pjesnika, skladatelja i mislioca koji je učinio mnogo da približi kulturu svog naroda ostatku svijeta.  

Vjerovatno svaka osoba koja je barem malo zainteresovana za kazahstansku kulturu zna za Abaija Kunanbajeva. Njegovo ime poznato je širom svijeta baš kao što su Shakespeare, Goethe i Puškin znani u mnogim zemljama. Knjige su mu prevedene na mnoge strane jezike te se može reći da je Kunanbajev dao doprinos ne samo kazahstanskoj kulturi i folkloru, već i svjetskoj književnosti.

Njegova popularnost u Kazahstanu je neosporna. Kazahstanci poštuju Abaija i ponosni su na njega. Njegova pisana djela proučavaju se u školama i na univerzitetima. Kazahstanska književnost ima poseban pravac - Proučavanje Abaija, navodi Kazahstanska državna novinska agencija Kazinform.

Filozofski eseji, poezija, pjesme Abaija povremeno se objavljuju ne samo na kazahstanskom, već i na drugim svjetskim jezicima.

Veliki broj Kunanbajevih djela počeo se od 1995. godine objavljivati na stranim jezicima, kada je pod pokroviteljstvom UNESCO-a u cijelom svijetu obilježena 150. godišnjica rođenja tog kazahstanskog mislioca.

Tada je u Iranu objavljena knjiga "Abaijeva djela i misli" dok je njegovo djelo "Odabrane pjesme Abaija Kunanbajeva" objavljeno u Pakistanu. Objavljivanje knjige na perzijskom jeziku bio je značajan događaj u kulturnom životu Kazahstana i Irana, jer prije toga Abaijeva djela nisu bila objavljena u Iranu.

Knjigu "Odabrane pjesme Abaija Kunanbajeva" na urdu jezik preveo je poznati pakistanski prevodilac Khalid Iqbal Yasir.

Zbirka odabranih pjesama Abaija Kunanbajeva "Poezija je kraljica jezika" objavljena je u Francuskoj 1995. godine, kao i još nekoliko njegovih djela. Pored francuskog jezika, Abaijeva djela su prevedena i objavljena u Turskoj, Njemačkoj, Bugarskoj i Poljskoj.

Djela velikog kazahstanskog pjesnika i mislioca Abaija dobila su zasluženo priznanje stranih istraživača, književnika. Njegova djela su veoma cijenjana i mnogi ih uspoređuju s važnim ličnostima svojih naroda. On je klasik ne samo kazahstanske, već i svjetske književnosti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo