Ekonomija     | 30.09.2020. 17:57 |

Direktorica FIPA-e na sastanku s ambasadorom BiH u Beču

FENA Saopćenje

BEČ, 30. septembra (FENA) - Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković održala je sastanak sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Austriji Kemalom Kozarićem, koji ju je informirao da u Austriji živi oko 170 hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine te da su svi vrlo dobro integrisani u Austriji i prepoznati kao vrijedni i sposobni radnici.

Kada je riječ o sektorima koji su interesantni za austrijske kompanije za investiranje u BiH, konstatovano je da su to metalo-prerađivački sektor, proizvodnja auto dijelova, te sve više i drvo-prerađivački sektor i proizvodnja namještaja.

Istaknuto je da pred BiH i Austrijom u narednom periodu prethode dogovori vezani za dvojna državljanstva i oživljavanje ugovora o besplatnom školovanju studenata iz BiH.

Direktorica Marković i ambasador Kozarić su razgovarali o organizaciji određenih promotivnih događaja i aktivnosti u toku 2021. godine, sa ciljem daljnjeg intenziviranja investiranja austrijskih kompanija.

Konstatovano je da su liberalan zakonski režim, niska stopa poreza na dobit kompanija, kvalifikovana i rentabilna radna snaga i dugogodišnja saradnja dvije zemlje sa sličnim radnim mentalitetom i vrijednostima, osnov za dodatne investicije.

Marković je održala sastanak s direktorom Privredne komore Austrije za jugoistočnu Europu Peterom Hasslacherom, koji ju je informisao da u Sloveniji djeluje 1.200 austrijskih kompanija, u Hrvatskoj 800, Srbiji 600, BiH 200, Makedoniji 100 i Crnoj Gori i Kosovu po 50.

Konstatovano je da postoji potencijal da se broj austrijskih kompanija u BiH poveća i dogovorena je buduća saradnja po tom osnovu između dvije institucije.

Hasslacher planira iniciranje regionalnog projekta za jačanje investicijske saradnje Austrije i zemalja jugoistočne Europe finansiranog iz EU fondova. Kada je riječ o BiH, fokus će biti na IT sektoru, preradi metala i proizvodnji auto dijelova, preradi drveta i proizvodnji namještaja, kao i farmaciji.

Hasslacher i Privredna komora Austrije su potvrdili učešće na događaju koji će FIPA organizovati sa ciljem iznalaženja ideja i preporuka za intenziviranje investicijske saradnje dvije zemlje i planova za 2021.godinu.

Privredna komora Austrije će pružiti podršku FIPA-i za promovisanje FIPA projekata njihovim članicama, uključujući i Newsletter-e Privredne komore Austrije i uspostavljanje direktnih sastanaka sa kompanijama, saopćeno je iz FIPA-e.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo