Kultura     | 01.10.2020. 10:04 |

Predstava 'Sjećaš li se Doli Bel' Kamernog teatra 55 ponovo nagrađena

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Fenomen predstave "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55 traje i dalje, saopćeno je iz te teatarske kuće.

Naime, na XVII međunarodnom festivalu komedije u Mostaru, Kamerni teatar 55 osvojio je sedam nagrada čime se broj nagrada za ovu predstavu nastalu po istoimenom romanu Abdulaha Sidrana popeo na 48 nagrada sa osam festivala, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji.

- Takav uspjeh nije nikad zabilježila ni jedna predstava u historiji bosanskohercegovačkog teatra. Pogotovo kada se zna da je predstava do sada odigrana samo 42 puta. U vrijeme korone predstava je izostala sa četiri festivala na koje je pozvana, pa bi vjerovatno ove riplijevske cifre bile još veće - podsjećaju iz Kamernog teatra 55.

Kako nadalje navode, žiri u Mostaru nagradio je Emira Hadžihafizbegovića dva puta - najboljim glumcem večeri i nagradom "Mala liska“, a onda i nagradom "Velika liska“ za najboljeg glumca festivala.

Davor Golubović, Kokan Mladenović i Adisa Vatreš Selimović dobitnici su pojedinačnih nagrada za  nadahnutu glumu, režiju i scenografiju.

Također, žiriji publike i medija su "Sjećaš li se Doli Bel" proglasili najboljom predstavom na festivalu.

U nedjelju, 4. oktobra ansambl Kamernog teatra 55 predstavu "Sjećaš li se Doli Bel" igra na ovogodišnjem festivalu "Sterijino pozorje“ u Novom Sadu u okviru svečanog zatvaranja festivala.

- Kao kolektiv i teatarska kuća ponosni smo na sve ove uspjehe predstave 'Sjećaš li se Doli Bel', kao i na uspjehe i nagrade svih naših predstava. U toku je prevođenje većine naših predstava na nekoliko svjetskih jezika i od proljeća 2021. godine Kamerni teatar 55 sprema se za internacionalizaciju svog rada - navodi se.

U pripremi su gostovanja predstava Kamernog taatra u nekoliko velikih evropskih gradova - Rimu, Londonu, Parizu, Beču, Minhenu, Štokholmu, Barceloni, Briselu i Kopenhagenu.

- Pred nama je naporan rad da se ove naše internacionalne teatarske namjere i ostvare, jer, sasvim je sigurno, da nekoliko predstava Kamernog teatra 55 po svom kvalitetu ne zaostaju ni po čemu za najboljim evropskim i svjetskim predstavama - navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo