Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 09:44 |

Podignuta optužnica protiv Ivana Bakula za krijumčarenje migranata iz Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine  podigao je optužnicu protiv Ivana Bakula , zvanog ”Ćićanović”, rođenog 1983. godine u Imotskom, državljanina BiH i R Hrvatske, koji se tereti da je sudjelovao u krijumčarenju više ilegalnih migranata državljana Republike Turske.

Optuženi se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom sa područja Turske, od koje je dobio detaljne upute o lokaciji na kojoj se nalazi više ilegalnih migranata s područja Turske, koji nisu imali važeće isprave niti ispunjavali uvjete za zakonit boravak u BiH, a u našu zemlju su ušli ilegalno s područja R Srbije - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nadalje, optuženi je sa iznajmljenim motornim vozilom, preuzeo migrante, koje je povezao radi ilegalnog krijumčarenja na područje R Hrvatske te dalje prema zemljama EU, u čemu je otkriven i spriječen od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, kada su krijumčar i migranti pokušali pobjeći policijskim djelatnicima, nakon čega su uhvaćeni i spriječeni.

Navedene radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba.   

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'