Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 10:43 |

Plakalo: Zadržati optimizam iz Brisela i provesti ga i u praksi

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izrazio je zadovoljstvo iznesenim stavovima i ohrabrujućim zaključcima tokom jučerašnje posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine zvaničnom Briselu.

- Posjeta je, ipak, bila onakva kakvu sam i očekivao, sa razumnim odgovornim i efektivnim stajalištima sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u interesu svih njenih građana. Podstrek je to koji dolazi u vrijeme sve češće konfrontriranih stavova i disonatnosti unutar Predsjedništva BiH pod okriljem vođenja više individualne politike nego kolektivne sva tri člana Predsjedništva BiH - kazao je Plakalo za Fenu.

Po njegovim riječima, jasno je da se neće moći ispuniti svih 14. kriterijuma iz četiri oblasti mišljenja Evropske komisije za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, ali je ohrabrujuće da su neki neki od njih riješeni ili su na putu rješavanja, kao što je ukidanje smrtne presude u RS-u, izmene zakona o VSTV-u, donošenju zakona o sukobu interesa, zakona o porijeklu imovine, usvojenoj strategiji za revidiranje ratnih zločina na Vijeću Ministara BiH, a izbori u Mostaru konačno će biti održani.

- Sve su tu određeni elementi iz 14 prioriteta za Bosnu i Hercegovini, koji opet nisu uslov za dobijanje kandidatskog statusa, već za otpočinjanje pregovora sa EU, što je status iznad kandidatskog - naveo je.

Smatra da je pitanje pristupanja “Malom Schengenu” svakako važno, i ohrabrenje je kada je postignut konsenzus i u tom pogledu, ali će to zahtijevati jednu dublju analizu svega što to  predstavlja za Bosnu i Hercegovinu.

- Međutim, s obzirom da iskustva “Višegradske grupe” koja je 1991. godine napravila taj savez i u paketu ušla u članstvo EU (Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) kao jači i konkuretniji ekonomski prostor, možemo se voditi tim pozitivnim egzamplarima i po pitanju “Malog Schengena”, ali prvo, naravno, moraju se riješiti otvorena pitanja, kao što su između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kada je u pitanju konačno potpisivanje sporazuma o granici. U tom kontekstu očekujem, ukoliko se zadrži optimizam iskazan jučerašnjom posjetom Predsjedništva BiH Briselu, da se isti počne primjenjivati i u praktičnom smislu, kako bismo mogli dobiti kandidatski status na proljeće 2021. godine - izjavio je za Fenu generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH povodom jučerašnje posjete članova Predsjedništva BiH Briselu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana