Svijet     | 01.10.2020. 11:41 |

Francuska optužila Tursku za slanje sirijskih plaćenika u Nagorno-Karabah

FENA Internet

PARIZ/MOSKVA, 1. oktobra (FENA) - Francuska je u četvrtak optužila Tursku da je poslala sirijske plaćenike da se bore u sukobu u  Nagorno-Karabahu i navela je da sarađuje s Rusijom na postizanju prekida vatre između Azerbejdžana i armenskih snaga.

Turska je negirala slanje plaćenika da učestvuju u sukobu, prenio je Reuters.

- Predsjednik Emmanuel Macron i Vladimir Putin složili su se o potrebi zajedničkih napora da se postigne prekid vatre - navodi Macronov ured u saopćenju nakon što su dvojica čelnika razgovarali telefonom.

- Oni su takođe izrazili zabrinutost zbog slanja sirijskih plaćenika od strane Turske u Nagorno-Karabah - navodi se u saopćenju.

Francuska nije pružilo nikakve dokaze koji potkrepljuju optužbu o plaćenicima, a u saopćenju Kremlja ta optužba se ne spominje.

Macron, koji mjesecima razmjenjuje optužbe s turskim predsjednikom Tayyepom Erdoganom, rekao je u srijedu da se Ankara ponaša kao da "želi rat".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u srijedu da su sirijski i libijski borci iz ilegalnih oružanih grupa usmjereni u regije Nagorno-Karabah.

Rusija ima vojnu bazu u Armeniji i smatra je strateškim partnerom. Oko 600.000 ljudi u Francuskoj je armenskog porijekla.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'