Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 12:10 |

Optužnica protiv fizičke i pravne osobe za poreznu utaju oko 33.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra FENA - Protiv Miroslava Rakanovića (1970.), državljanina Bosne i Hercegovine, te pravnog lica „PERIĆ GROUP“ d.o.o. Bijeljina, podignuta je optužnica za poreznu utaju 33.133 KM. Za taj iznos je oštećen budžet BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Optužnicu je podigao tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. 

Optuženi Miroslav Rakanović se tereti da je u svojstvu direktora i odgovornog lica u pravnom licu “PERIĆ GROUP“ d.o.o. Bijeljina, s ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, postupio suprotno odredbama poreznog zakonodavstva, mjeseca marta i jula 2017. godine, u knjigovodstvenoj evidenciji i PDV prijavi nije obračunao i prijavio izlazni PDV te je time umanjio ostvarenu realizaciju stvarnih obaveza pravnog lica za iznos od 33.133 KM, za koliko je oštetio budžet Bosne i Hercegovine, navedeno je u optužnici.

Društvo sa ograničenom odgovornošću „PERIĆ GROUP“ d.o.o. Bijeljina se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je ostvario optuženi Miroslav Rakanović.

Rakanović se tereti da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 1. i u vezi s članom 54. KZ-a BiH, a pravna osoba “PERIĆ GROUP“ d.o.o. Bijeljina produženo krivično djelo - porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 1. u vezi s članom 54. i 124. istog zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom