Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 12:57 |

Centri za zdravo starenje pružaju ekonomičan način unapređenja zdravlja

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Prema projekcijama populacijskih politika procjenjuje se da će do 2050. godine udio starijih osoba u sveukupnoj populaciji biti 37 posto zbog čega je više nego potrebno razviti preventivne mjere za zdravo starenje.

Ukazano je na tu činjenicu danas u Sarajevu gdje su Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNPFA), nevladina organizacija "Partnerstvo za javno zdravlje" i Univerzitetski koledž u Londonu prezentirali rezultate studije "Promjene ponašanja i projicirane zdravstvene koristi za članove centara za zdravo starenje", povodom obilježavanja 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald ocijenila je da osobe starije životne dobi mogu dati značajan doprinos razvoju društva zbog čega je od iznimne važnosti omogući da se njihov glas čuje.

Podvukla je da je pandemija koronavirusa pokazala koliko su oni ranjiviji na te vrste izazova, a ovaj je bez presedana pogodio sve segmente društva, te je Macdonald iznijela podatak da je čak 90 posto onih kojih su preminuli od posljedica Covida-19 bilo iznad 65 godina.

Sve to ukazuje na potrebu izgradnje boljeg zdravstvenog i socijalnog sistema zbog čega je pozvala vlade i građane BiH da aktivno budu uključeni u osiguranje kvalitetnijeg života starijih.

UNFPA predstavnik za BiH John Kennedy Mosoti upozorio je da populacija u BiH stari vrlo brzo jer je 1971. godine oko pet posto populacije bilo starije osobe, dok je u 2013. godini taj procenat narastao na 14,2 posto.

To ukazuje da će se udio starijih u sveopćoj populaciji povećavati posebno imajući u vidu činjenicu da se rađa sve manji broj ljudi, sve više ih napušta državu.

- Potrebno je planirati bolje, raditi na zaštiti starijih, graditi društvo u kojem će svi biti uključeni, omogućiti starijima da se njihov glas čuje te se boriti protiv diskriminacije - kazao je.

U Sarajevu je otvoren prvi centar za zdravo starenje prije devet godina, a od tada ih je otvoreno još 17 u BiH u kojima je starijim osobama omogućeno da kvalitetnije provode vrijeme.

Danas prezentirana studija pokazala je da su aktivnosti koje osobe rade u centrima za zdravo starenje povezane sa smanjenjem smrtnosti za 35 do 45 posto u periodu od sedam godina te odgodom razvoja bolesti povezanih sa životnom dobi za gotovo dvije godine.

Kako je zaključeno, centri za zdravo starenje pružaju ekonomičan način unapređenja zdravlja i blagostanja starijih osoba i trebaju se smatrati najvažnijim dijelom svakog programa izrađenog u podršci zdravom starenju.

UNFPA je pozvao sve domaće i međunarodne aktere da se aktivno uključe u promoviranje zdravog i aktivnog starenja, već od mladosti, s obzirom da je zdravo, obrazovano i aktivno stanovništvo presudno za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'