Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 13:23 |

VKBI - Promovirana knjiga 'Ehli-bejt u kulturnoj i duhovnoj baštini Bosne'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) – U Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, uvažavajući epidemiološke mjere, promovirana je Knjiga 'Ehli-bejt u kulturnoj i duhovnoj baštini Bosne' autora Amara Imamovića, koja se sastoji od dvije zasebne knjige.

Promotori knjige prof.dr. Ćazim Hadžimejlić, prof.dr. Sead Šemsović i mr.sci Sead Halilagić istakli su značaj knjige i čestitali autoru za višegodišnji rad, posebno s aspekta rasvjetljavanja specifičnosti uloge i značaja Ehli bejta – porodice posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. u kulturnoj, duhovnoj i vjerskoj tradiciji Bošnjaka.

Knjiga donosi svjedočanstva o Ehli bejtu s aspekta kulturne, tradicijske i duhovne baštine muslimana u Bosni i ne zalazi u pitanja vjersko-pravnih aspekata odnosno  pravaca islamske vjere (sunizma ili šiizma).

Autor knjige Amar Imamović istaknuo je da se u Bosni i u tom aspektu može sasvim jasno uočiti bosanskohercegovačka islamska vjerska posebnost.

- Naglasio je da su muslimani u BiH prije svega svoj odnos prema Ehi-bejtu iskazivali putem ljubavi te da je nevjerovatan broj pisanim dokumenata, pjesama, usmenih predanja, kaligrafskih izraza, građevinskih objekata, koji kroz stoljeća svjedoče ljubav i poštovanje prema porodici posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. na autentičan način, koji se u današnjem vremenu ne može naći u tradiciji drugih naroda koji pripadaju islamskom civilizacijskom krugu u svijetu - navodi VKBI. 

Promovirana knjiga predstavlja pionirsko djelo u toj oblasti, koje na jednom mjestu prezentira višestoljetno kulturno sjećanje na Ehli Bejt i istovremeno produžava i od zaborava sprječava kulturnu i vjersku posebnost Bošnjaka kroz stoljeća.

Naslovnu stranu knjige krasi slika simbola glavnog grada BiH – sarajevskog sebilja, sa česmama iz koje teče pitka voda, koji je suštinski vezan i posvećen sjećanju na unuka Poslanika Muhameda hazreti Husejina koji je sa svojim najbližim članovima porodice ubijen u tragičnom događaju na Kerbeli, kako istaknu autor, žedan pored rijeke Eufrat. 

Ta vrsta simbolike sjećanja na porodicu Poslanika Muhameda, kroz tananu prefinjenosti putem simbolike vode da se „žedni ljudi mogu napojiti i utoliti žeđ“, utkana je kroz mnoge primjere u životu muslimana u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana