Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 13:30 |

Počela sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) – Dom naroda Parlamenta Federacije BiH počeo je zasjedanje na kojem se treba izjasniti o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku koje predviđaju uvođenje kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom kao novog instituta u krivičnom zakonodavstvu Federacije BiH.

Razmatrat će se i novi zakon o sudskoj policiji u Federaciji koji je nužan kako bi se  na cjelovit način regulisao položaj, mjesto i uloga Sudske policije, kao i predsjednika Vrhovnog suda FBiH koji je, na osnovu Ustava FBiH, odgovoran za upravljanje sudskom policijom.

Naime, važeći Zakon o sudskoj policiji ne sadrži sveobuhvatne odredbe i ne daje odgovor na brojna pitanja o pravima i obavezama Sudske policije, a posebno o statusu njenih službenika.

Na dnevnom redu je također novi zakon o zaštiti na radu, koji je usklađen sa odredbama Konvencije o zaštiti na radu i radnoj sredini i Preporukom o zaštiti na radu i radnoj sredini Međunarodne organizacije rada, kao i revidiranom Evropskom socijalnom poveljom, koje se odnose na pravo radnika na sigurne i zdrave uvjete rada, a koje je Bosna i Hercegovina prihvatila i ratificirala.

Cilj ovog zakona je osiguranje takvih uvjeta na radu koji, u najvećoj mogućoj mjeri, smanjuju povrede na radu, profesionalna i oboljenja u vezi s radom, te stvaraju pretpostavke za puno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje zaposlenih.

Delegati se trebaju izjašnjavati o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, kojom je predviđeno da će troškove izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetniku snositi osnivač ustanove u kojoj se izvršava krivična sankcija, a ne, kao do sada, budžet Federacije BiH.

Razmatrat će se i izmjene i dopune Zakona o faktoringu, koje se tiču izmjene ugovornih odredbi u pogledu rokova dospijeća naplate tražbine, koja nije prihvatljiva, te je predložena dopuna. Propisana je mogućnost ustupanja predmeta faktoringa od strane povjerioca na pružaoca faktoring usluge (cesija).

Na sjednici se očekuje da delegati daju saglasnost na ovogodišnji finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine, te prihvate zaduženja za projekte registracije nekretnina, javni prevoz Sarajevo, gradskih saobraćajnica Sarajevo i Koridor Vc.    

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo