Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 14:11 |

Saniranje posljedica pandemije po poljoprivredu i prehrambenu industriju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Vlada Federacije BiH je usvojila i informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o posljedicama epidemije koronavirusa na privredu sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

U informaciji je, uz ostalo, nevedeno da je Vlada FBiH donijela izmjene i dopune Programa poticaja za 2020. godinu.

Ukinuta su ranija ograničenja u biljnoj i animalnoj proizvodnji za fizičke osobe, poljoprivredne obrte i pravne osobe i proizvođačima je osigurano pravo na dodatni poticaj za svako ostvareno povećanje proizvodnje.

Svi rokovi navedeni u Programu prolongirani su za dodatnih 30 dana.

Operativnim planom su osigurana sredstva u iznosu od 10.000.000 KM za isplatu poticaja, kako bi ih poljoprivrednici što prije dobili.

U odnosu na prvobitnih 500.000 KM, obezbijeđeno je dodatnih 9.000.000 KM za sufinansiranje pokretanja proljetne i jesenje sjetve.

Potpisani su sporazumi s deset kantonalnih ministarstava i 72 jedinice lokalne samouprave o sufinanciranju proljetne sjetve i izrađena rješenja o dodjeli sredstava.

Na temelju potpisanih sporazuma, Federalno ministarstvo je izdvojilo 5,5 miliona KM, a kantonalna ministarstva i jednice lokalne samouprave tri miliona KM iz svojih proračuna (ukupno oko 8,5 milijuna KM) za sufinansiranje troškova nabave sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za oko 18.000 poljoprivrednih gazdinstava koja su izvršila proljetnu sjetvu.

Javni poziv ovog ministarstva za jesenju sjetvu je raspisan i u toku je.

Kroz podrške investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije u 2020. godini ukupni iznos za sufinansiranje projekata po ovom modelu iznosi 3.000.000 KM.

Potpisan je i Protokol o suradnji s Razvojnom bankom FBiH kojim su definirana načela međusobne suradnje u realizaciji investicijskih ulaganja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Pri tome Federalno ministarstvo osigurava 25 posto sredstava u obliku granta, klijent 25 posto iz vlastitih sredstava, a banka 50 posto u obliku kredita.

U tu svrhu ovo ministarstvo je kod Razvojne banke deponiralo 3.000.000 KM, a banka osigurala 6.000.000 KM.

Rok otplate kredita je od 18 mjeseci do 15 godina, grace period je do 36 mjeseci, a nominalna kamatna stopa je tri posto fiksno na godišnjoj razini, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo