Ekonomija     | 01.10.2020. 14:05 |

Materijalni troškovi institucija BiH smanjeni za oko 9,9 miliona KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prvih šest mjeseci ove godine koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ukupno ostvareni prihodi, finansiranje i primici na raspolaganju institucijama Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu 2020. godine iznosili su 472.096.710 KM i veći su za tri posto u odnosu na planirane.

Rashodi i izdaci budžeta u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 417.802.335 KM ili 91 posto u odnosu na polovinu sredstava budžeta za 2019. godinu bez namjenskih sredstava, odnosno 59 posto u odnosu na korigovani budžet, koji uključuje dodana namjenska sredstva.

U prvom polugodištu 2020. godine, kao i u istom periodu prethodne godine, institucije BiH finansirane su na osnovu odluka o privremenom finansiranju, jer nije bio usvojen budžet, te je budžetskim korisnicima na raspolaganju bila 1/2 sredstava planiranih u budžetskoj 2019. godini.

Plate i naknade troškova zaposlenih u institucijama BiH ostale su na nivou iz 2012. godine. Istovremeno su u ovom periodu smanjeni ukupni materijalni troškovi za oko 9,9 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine.

Najviše su smanjeni putni troškovi, i to za oko 3,9 miliona KM ili 54 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Smanjeni su i troškovi nabavke materijala za oko 1,3 miliona KM ili 13 posto, kao i izdaci za tekuće održavanje za oko jedan milion KM ili 17 posto u odnosu na prvo polugodište 2019.

Istovremeno su smanjeni izdaci za usluge prijevoza i goriva za oko 0,7 miliona KM te troškovi za telefonske i poštanske usluge za oko 0,3 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine.

U prvom polugodištu 2020. godine, povećani su izdaci osiguranja i bankarskih usluga za oko 13 posto u odnosu na isti period prethodne godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sve dospjele obaveze po osnovu vanjskog državnog duga izmirene su blagovremeno u ukupnom iznosu 360,39 miliona KM, od čega se na otplatu glavnice odnosi 293,18 miliona KM, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 67,21 miliona KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo