Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 15:43 |

Društvo Crvenog križa BiH - Starije osobe zaslužuju bolju poziciju u društvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, kroz strukturu, preko Crvenog krsta Republike Srpske, Crvenog križa Federacije BiH i Crvenog krsta/križa Brčko Distrikta BiH na Međunarodni dan starijih osoba skreće pažnju javnosti, putem štampanog plakata-letka, da starije osobe zaslužuju bolju poziciju u društvu.

Druga aktivnost su paketi za socijalno ugrožene, iz kategorije osoba treće životne dobi. Posebno je ove godine interesantan događaj Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona, Sajam proizvoda i usluga za starije osobe „65+“, kojeg organizuju u saradnji sa Mrežom aktivnog starenja.

- Danas je dan da zaželimo starijim osobama dobro zdravlje i zdrav razum, poželimo da se gradi sistem u kojem će svi akteri društvene zajednice raditi u cilju realizacije zacrtanih ciljeva iz Strategije o starijim osobama jer starije osobe to zaslužuju - navode iz Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

U saopćenju za javnost ističu nekoliko programa u kojima je fokus na starijim osobama te međugeneracijsku solidarnost izraženu posebno u vrijeme pandemije virusa korona. Ističu i programe koje realiziraju sa različitim partnerima.

- Program 'Zdravlje i njega u kući' u saradnji sa Švicarskim Crvenim krstom/križem realizujemo u pet lokalnih zajednica. Uskoro i u još pet lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Projekt 'Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina' realizovali smo sa Hilswerk International i partnerima uz podršku Evropske unije, a u fokusu su bile starije osobe – navode.

Imali su, kako ističu, i nekoliko zajedničkih akcija sa partnerima iz Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta/križa, Švicarskim Crvenim krstom/križem, Turskim Crvenim polumjesecom. Pomagali su starije osobe. Posebno ističu javne kuhinje kao program koji u velikom procentu koriste starije osobe u socijalnoj potrebi.

Dan starijih osoba se obilježava u cijelom svijetu 1. oktobra, a ovogodišnja tema je 'Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj'.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu