Svijet     | 01.10.2020. 16:24 |

Francuska poziva dobrovoljce na testiranje vakcine protiv COVID-19

FENA Internet

PARIZ, 1. oktobra (FENA) - Francuska je u četvrtak pozvala 25.000 odraslih dobrovoljaca da se uključe u seriju velikih kliničkih ispitivanja čiji je cilj procjena sigurnosti i efikasnosti nekoliko testnih vakcina protiv COVID-19.

Ispitivanja faze II i III, koja bi mogla početi već ovog mjeseca, održat će se u 24 bolnice širom zemlje. Volonteri su pozvani da se prijave putem interneta.

Trenutno ne postoji međunarodno odobrena vakcina za sprečavanje COVID-19, bolesti izazvane novim koronavirusom, koja je uzrokovala smrt više od milion ljudi širom svijeta, javio je Reuters.

Francusko javno istraživačko tijelo Inserm, koje je zaduženo za projekt, nije imenovalo vakcine koje će biti testirane i navodi da trenutno održava pregovore s proizvođačima lijekova, dodajući da će odabrati "najperspektivnije" kandidate za ispitivanja.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), širom svijeta se razvija i testira više od 150 potencijalnih vakcina protiv COVID-19, a 38 je trenutno u fazi ispitivanjima na ljudima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom