Kultura     | 01.10.2020. 20:02 |

Šešum: Okončati nominiranje Vjetrenice na UNESCO-vu listu do 31. januara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Šef ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum posjetio je Ministarstvo civilnih poslova BiH i sa ministricom Ankicom Gudeljević razgovarao o nekoliko značajnih tema.

Ohrabrujuća vijest za obrazovne sustave u BiH je novi projekt UNESCO-a i UNICEF-a kojim bi obrazovni djelatnici dobili alatke kojim bi poteškoće sa kojima se suočavaju kroz i pandemiju corona virusa, nadišli.

Druga značajna tema je nominiranje špilje Vjetrenica na UNESCO-vu listu, a koje treba biti okončano do 31. januara 2021. godine. Uz tu nominaciju neophodno je donijeti na županijskoj razini zakon kojim bi Vjetrenica ponovno bila pravno zaštićena.

Imajući u vidu pozitivno iskustvo regionalne suradnje iz oblasti kulture, a kroz Vijeće ministara kulture  jugoistočne Europe za održiv razvoj kulture (COMOCOSEE) dogovoreno je iniciranje takve suradnje i u polju znanosti. Kako se suradnja kroz kulturu pokazala uspješnom otvorila se mogućnost za pokretanje takve inicijative i za polje znanosti kako bi bili ojačani kapaciteti svih zemalja pojedinačno i kako bi znanost, koja je po definiciji otvorena, uistinu to i postala protokom informacija i argumenata.

Posljednja tema razgovora odnosila sa na sedam institucija kulture i brojne izazove koje rješavanje statusa tih institucija nosi sa sobom, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!