Sport     | 02.10.2020. 09:42 |

Svečano otvorene 10. sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - U Sportskom centru "Safet Zajko" 1. oktobra svečano su  otvorene jubilarne  "10. sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade",  koje su prvo zvanično takmičenje za sportiste Specijalne olimpijade nakon proglašenja pandemije koronavirusa. 

Prije same ceremonije otvaranja, održana je pres-konferencija na kojoj su se obratili direktor udruženja "Oaza" Armin Smajlović, izvršna direktorica  Specijalne olimpijade u BiH Kada Delić -Selimović, kao  i osvajač dvije srebne medalje  u stonom tenisu s prošlogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara Irfan Kulić.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine Sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH  traju dva dana, 1. i  2. oktobra i to u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju  "Safet Zajko", u dvorani "Ramiz Salčin" – Mojmilo, te u sportskoj dvorani - Dobrinja. Takmičari će se boriti  za medalje u pet sportskih disciplina: nogomet, atletika, stoni tenis, boćanje, i MATP – program za osobe s višestrukim smetnjama.

Prvog dana održana su takmičenja u atletici i nogometu, gdje su ostvareni odlični rezultati.

Ceremonija otvaranja prvi put je održana na otvorenom, u Centru "Safet Zajko"uz skraćeni program bez defilea učesnika , ali uz bogat muzički program  koji su pored muzičke sekcije udruženja "Oaza"  obogatili  naši poznati  pjevači Halid Bešlić,  Amela Zuković, Amara Mistrić, ali i balerina Narodnog pozorišta Sarajevo Zulejha Kečo.

Specijalna olimpijada aktivno promovira načelo UN-ove Konvencije (UNCRPD) o potpunom i efikasnomi uključivanju u društvo, omogućavajući sportistima da usavrše vještine koje povećavaju samopouzdanje i sposobnost za uspjeh u životu,  ističući i uklanjajući ogromne prepreke u pristupu sportu, školovanju i zdravstvenoj njezi za osobe s intelektualnim teškoćama, te mijenjajući stavove kako bi omogućili uključivanje u škole, zajednice i u društvo, saopćen je iz Speciojalne olimpijade.

Zato i ove jubilarne 10. Sportske igre Oaze koje se sprovode kao dio aktivnosti projekta "Moje pravo na sport” finansiranom od MyRighta dočekat će još više jubileja jer ovo takmičenje  predstavlja strateško opredjeljenje Specijalne olimpijade BiH da postane jedno od akreditovanih međunarodnih takmičenja Special Olympicsa, navodi se u sapćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana