Bosna i Hercegovina     | 04.10.2020. 09:23 |

Od otvaranja Trebevićke žičare zabilježeni brojni neobični zahtjevi putnika

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Trebevićka žičara, jedan od atraktivnih simbola Sarajeva, iako ove godine zbog pandemije koronavirusa ima manji broj putnika nego prethodnih godina, svojom atraktivnošću je od svog otvaranja bila i ostala poželjna kako domaćim tako i stranim turistima koji posjete ovu atrakciju glavnog grada Bosne i Hercegovine. 

Kao i mnoge druge znamenitosti i simboli u gradovima širom BiH i svijeta, i Trebevićka žičara je simbol koji posjetioci žele zabilježiti na fotografijama. 

Neki od turista, kako domaćih tako i stranih, ljepote koje pruža Trebevićka žičara, panoramski pogled na Sarajevo žele zabilježiti u periodu života koje za njih ima posebno značenje kako bi na fotografijama zabilježili trenutak svoje sreće, ali i prirodne ljepote koje pruža Sarajevo i njegova okolina. 

- Neki od turista, imaju i neuobičajene molbe prema menadžmentu žičare, a neki od njih su vjeridbe u kabini žičare, dolazak sa profesionalnim fotografom kako bi zabilježili ljepote panoramskog pogleda na glavni grad BiH, ali i zauvijek zabilježili svoje intimne trenutke koje će ih kasnije posjećati na prelijep doživljaj na ovom lijepom mjestu - kazao je u razgovoru za Fenu rukovodilac Službe za upravljanje i održavanje žičare Adnan Selmanović. 

Naglasio je da je za ove dvije i po godine otkako je otvorena žičara bilo neobičnih zahtjeva putnika. Nekoliko vjeridbi je upriličeno u kabinama žičare, jedan bračni par iz Kine je došao sa svojim fotografom kako bi napravili fotografije u žičari, na Trebeviću i pogled na Sarajevo.  

- Jedan par iz Amerike je planirao ovog ljeta ovdje da proslavi vjeridbu a svoje goste je htio počastiti panoramskom vožnjom žičarom, ali nažalost zbog pandemije koronavirusa nije došlo do realizacije ove njihove ideje, kojom su htjeli da uljepšaju svoj poseban dan i početak svoj zajedničkog života, ali i da svojim gostima daju neobično iskustvo - kazao je Selmanović. 

Dodao je da je od otvaranja žičare do danas veliki broj TV kuća, domaćih i inozemnih, radio reportaže o žičari i sa žičare. 

- Trebevićka - Sarajevska žičara je vjerovatno jedina na svijetu koja ima svoju pjesmu 'Trebević opet silazi u grad' - kaže Selmanović.

Dragana Tošić iz Beograda došla je posjetiti Sarajevo tokom produženog vikenda, a Feni je rekla da je očarana ljepotama Sarajeva, samom žičarom, Trebevićem i njegovim prirodnim ljepotama.

Uživajući u svojoj omiljenoj kafi i pogledu koji se pruža iz restorana sa dolazne stanice na Trebeviću, konstatuje da je ovo jedan od najromantičnih prizora koje je vidjela. Sljedeći put će, kaže, na ovo mjesto obavezno doći sa svojim partnerom kako bi uživali u ovom prelijepom ambijentu.

Radno vrijeme Trebevićke žičare sa putnicima je svaki dan od 09.00 do 21.00 sat. Prodaja karata na dolinskoj stanici završava u 20.30 sati, a posljednja vožnja sa brdske stanice je u 21 sat. 

Građani koji posjete Trebevičku žičaru, osim uživanja u vožnji i panoramskom pogledu na grad Sarajevo, na dolaznoj stanici na Trebeviću u restoranu mogu se osvježiti uz omiljeni napitak ili uživati u prirodnim ljepotama ove planine šetajući kroz šumu. 

Nakon što je 20. marta, u cilju prevencije širenja zaraze virusom Covid-19, obustavljen njen rad, Trebevićka žičara je 9. maja ponovo počela s radom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo