Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 11:19 |

INZ: Šta trebaju znati organizatori edukacija i skupova u vrijeme Covida-19

FENA Saopćenje

ZENICA, 2. oktobra (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) objavio je danas Upute za provođenje edukacija, seminara i sličnih skupova, nakon velikog broja pojedinačnih uputa o načinu i mogućnosti organizacije skupova, uz poštovanje naredbi i preporuka vezanih za novi koronavirus COVID-19.

Vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19 je izrađen na osnovu preporuka i zaključaka kriznih štabova i zdravstvenih institucija, a cijeneći značaj edukacije posebno u vrijeme pandemije.

Mjere se razlikuju i definišu u odnosu na samu lokaciju objekta, njegovu građevinsku izvedbu i planiranje prostora u objektu u smislu odvajanja čistih od nečistih puteva (radnih procesa), a definiraju se i operativne mjere koje podrazumijevaju praktičnu primjenu higijenskih mjera kroz primjenu dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, lične higijene, kontrole sanitarnog statusa i zdravstvenog stanja zaposlenika, te održavanja higijene radnog prostora, uključujući radno mjesto i druge prostorije koje zaposlenici, učenici i studenti tokom rada koriste, navode iz INZ-a.

U toj instituciji preporučuju formiranje tima od tri ili više zaposlenika koji ima ovlasti, ali i odgovornosti u donošenju odluka ili definiranje (određivanje) iskusnijeg pojedinca koordinatora za (bio)sigurnost, koji bi detaljno razradio preventivne higijenske mjere u svrhu sprečavanja unosa zaraze, a koristeći objavljene Upute.

Kao rizične tačke u INZ-u izdvajaju mjesto ulaska/izlaska, kretanje po objektu radi promjene radnog prostora, korištenje odmora i pauza, ishrana, boravak velikog broja polaznika edukacije u jednom zajedničkom radnom prostoru, odlazak u toalet i administrativne poslove i kontakte koji se tada ostvaruju.

Objavljene su osnovne mjere zaštite, uz detaljne opise kako trebaju izgledati dez-barijere za noge, ruke, fizičko udaljavanje, maske za lice, viziri i rukavice, skidanje maski, higijena i dezinfekcija ruku, edukacija o aktuelnoj situaciji, ulazak u objekat,  postupanje po ulasku, kretanje po objektu, broj predavača i predstavnika organizatora, ponašanje polaznika za vrijeme edukacije....

Definirani su i broj polaznika edukacije u jednoj grupi, trajanje, odmori, lična i didaktička oprema, kabinetska nastava, ishrana i osvježenje tokom edukacije, ali i faze čišćenja objekta tokom i nakon skupova, higijena, prozračivanje, upravljanje otpadom, te organiziranje prijevoza.

U INZ-u su organizatorima seminara, edukacija i skupova pojasnili i osnove postupanja ukoliko se posumnja ili identifikuje oboljeli od COVID-a, postupanje u slučaju pojavljivanja osoba sa simptomima, te je objavljen i set dokumenata, obavjesti i preporuka, koje svaki skup treba imati.

Cjelokupan materijal je, kao i sve ranije instrukcije dostupan je na internet stranici INZ-a inz.ba, u rubrici multimedija - PDF brošure (direktan link https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/10/Upute-za-provodjenje-edukacija.pdf ).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo