Svijet     | 02.10.2020. 11:37 |

Pompeo: Evropa ima ključnu ulogu u podršci Abrahamovom sporazumu

FENA Internet

RIM, 2. oktobra  (FENA) - Evropske  države  imaju ključnu ulogu u podršci bliskoistočnom mirovnom procesu nakon potpisivanja  tzv. Abrahamovog sporazuma, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo u intervjuu u petak.

"Vjerujem da evropski čelnici imaju stratešku ulogu ... (također u) zaustavljanju i odbacivanju Islamske Republike Iran, koja je i dalje najveća sila destabilizacije u cijeloj bliskoistočnoj regiji," rekao je Pompeo za talijanski dnevnik La Repubblica.

Dodao je kako se nada da će se Palestinci pridružiti Sjedinjenim Državama, obvezujući se na ozbiljne pregovore s Izraelom.

"(Palestinci) moraju se posvetiti dijalogu", rekao je Pompeo u odgovoru na pitanje šta je za to potrebno, s obzirom na to da Palestinska uprava smatra da su sporazumi ništavni, prenosi Reuters.

Tzv. Abrahamov sporazum  je arapsko-izraelski mirovni sporazum koji je nastao nakon što je Izrael donio deklaraciju o nezavisnosti 1948. godine. Do sada je  potpisan  sa Egiptom  1979.,  sa Jordanom 1994. i ove godine sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo