Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 12:47 |

U Mostaru počela regionalna konferencija o zaštiti okoliša (VIDEO)

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 2. listopada (FENA) - Regionalna dvodnevna konferencija aktivista jugoistočne Europe o zaštiti okoliša pod nazivom "Grassroots Action for Green Change" počela je u petak u Mostaru u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert - Regionalni Dijalog za jugoistočnu Europu. 

Konferencija je okupila dvadesetak aktivista iz regije, a jedan od ciljeva Fondacije i samog programa je organizirati aktivnosti na lokalitetima u kojima postoji određeni aktivizam za zaštitu životne sredine.

Tijekom konferencije aktivisti će razgovarati o novim strategijama u traženju rješenja zaštite okoliša i raspravljati o raznim ključnim temama u vezi s klimatskim promjenama i degradacijom okoliša u našim zajednicama.

Direktor regionalnog projekta Fondacije 'Friedrich Ebert' Ralf Melzer kazao je kako je upoznat s ekološkim problemima u Bosni i Hercegovine te kako je svjestan da ekološki problemi ne postoje samo u BiH, već i u svim zemljama regije.

- Upoznat sam sa situacijom i u kontaktu smo s aktivistima koji su na terenu i pomažu u identificiranju ovih problema, poboljšavanju situacije i ukazivanju na iste.  Svjesni smo da ekološki problemi nisu samo u BiH nego u svim zemljama regije. Danas smo ovdje kako bi upoznali i uvezali aktiviste koji rade na terenu na identificiranju problema koji već postoje - pojasnio je Melzer.

Istaknuo je kako je jedan od razloga održavanja konferencije podignuti svijest javnosti.

- Ovdje ćemo imat sudionike s područja zapadnog Balkana, Srbije i Kosova. Razlog sastanka, konferencije i posjeta Uborku je taj da se podigne svijest ne samo javnosti, već i onih koji u političkom životu donose odluke koje su vezane za ova pitanja – dodao je Melzer.

Prvi dio ovog programa upriličen je početkom godine na online platformama, gdje su se prisutni upoznali i s ekološkim izazovima grada domaćina i konkretno s pitanjem deponije Uborak koja se nalazi u neposrednoj blizini Mostara.

Tim povodom konferenciji su nazočili i lokalni aktivisti iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

- Svi stranici koji dođu u Mostar, prepoznaju ovaj problem. Svi koji imaju uvid u ovu situaciju vide koliko je to štetno za građane Mostara, samo, nažalost, naše lokalne vlasti to ne vide i ignoriraju taj problem. Naravno da nije Mostar sam u ekološkim problemima, međutim, ova deponija je najbliža gradu. Još jedan problem zašto je Mostar specifičan jeste zbog atmosferskih prilika, vjetrova, vodopropusnosti tla i sličnih problema –kazao je predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

"Grassroots Action for Green Change" je program koji je usmjeren ka povezivanju aktivista za zaštitu životne sredine iz regiona jugoistočne Europe, te razmjeni iskustava i informacija kroz produktivne diskusije, s ciljem stvaranja održive i aktivne suradnje kako bi se zajednički unaprijedio kvalitet okoliša i životne sredine.

U subotu, 3. listopada, nakon završetka predviđenih programskih aktivnosti te panel diskusija, organizator je pripremio i obilazak mostarske deponije Uborak. U obilasku deponije pridružit će im se i predstavnici organizacije "Jer na se tiče" te lokalni aktivisti.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4933

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1UpgRBt6AzD1Hedx-Dnh-jkFO9ezpuYOc?usp=sharing

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!