Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 17:58 |

Turković i Giménez uvjereni u predan rad BiH na putu ka EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Španije u BiH José María Valdemoro Giméneza, koji je istakao da Španija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Španija daje punu podršku BiH u procesu euroatlantskih integracija i želi da BiH napreduje na putu ka EU i NATO - kazao je Giménez, te naglasio potrebu provođenja reformi u BiH u cilju vladavine prava, borbe protiv korupcije, ustavnih reformi.

Pozitivnim je ocijenio nedavno usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Razgovarano je i o održavanju predstojećih Lokalnih izbora u BiH, Komisiji za NATO integracijski proces BiH, kao i trenutnoj situaciji sa pandemijom COVID-19 u BiH i Španiji.

Razmijenjena su mišljenja i o nedavnoj posjeti članova Predsjedništva BiH Briselu gdje su sa čelnicima evropskih institucija razgovarali o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Uz obostranu konstataciju da je BiH napravila određene pozitivne iskorake u pogledu realizacije 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, Turković i Giménez su istakli uvjerenje da će BiH nastaviti predano raditi na ispunjavanju svih preuzetih obaveza na putu njenih evropskih integracija.  

Također, su se složili da su ukupni odnosi dvije zemlje dobri i da postoji obostrani interes za njihovim unapređenjem na svim poljima od zajedničkog interesa.

Ministrica Turković zahvalila je za kontinuiranu podršku prijateljske Kraljevine Španije našoj zemlji u pogledu reformskih i integracijskih procesa, te izrazila nadu u nastavak podrške, a posebno u procesu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta