Svijet     | 02.10.2020. 21:10 |

Golikova priznala 'ozbiljan porast' slučajeva korona virusa u Rusiji

FENA Internet

MOSKVA, 2. oktobra (FENA) - Potpredsjednica ruske Vlade za zdravstvo Tatjana Golikova je u petak priznala "ozbiljan porast" slučajeva korona virusa u Rusiji, ali je garantirala da je njena zemlja spremna suočiti s time, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

- Posljednje dvije sedmice pratimo porast broja novih slučajeva korona virusa. To je ozbiljan porast“, rekla je ona na konferenciji za novinare - prenijela je državna televizija Rusija 24, a javlja Al Jazeera Balkans.

U petak je u Rusiji službeno registrirano 9.412 novih slučajeva korona virusa i 186 smrtnih ishoda u 24 sata, najviše od 23. maja.

Golikova je rekla da je taj porast povezan s povratkom na radna mjesta velikog broja radnika kao i početkom jeseni, tradicionalne sezone zaraznih bolesti.

- Ali situacija je potpuno drugačija od one na početku pandemije u martu i aprilu. Ljekari su spremni, bolnički kreveti su spremni, imamo dovoljno zaštitne opreme i lijekova - rekla je i pozvala Ruse na poštivanje razmaka i nošenje zaštitnih maski. 

- Nemamo izbora. Ili ćemo poštivati sigurnosne mjere koje određuju ljekari ili ćemo uvesti mjere ograničenja kretanja, što ne želimo i ne namjeravamo poduzeti - kazala je.

Golikova je u petak prisustvovala predstavljanju projekta državne aviokompanije Aeroflot, koja je pokrenula obuku pasa koji mogu otkriti korona virus.

Petnaestak pasa rase "šalajka" (hibrida šakala i lajke, sibirske lovačke pasmine koja je stvorena prije dvije godine) koji imaju posebno osjetljiv njuh, trenirani su od juna za otkrivanje uzoraka zaraženih korona virusom.  

- Ti uzroci sadržavaju mali broj DNK COVID-a 19 koji ima specifičan miris - objasnio je generalni direktor Aeroflota Vitalij Saveljev.

Psi će moći otkriti oboljele od COVID-19 njušeći zaštitnu masku putnika ili uzorak njihove sline. Precizirao je da će prvi rezultati projekta biti poznati u decembru.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana