Regija     | 04.10.2020. 13:01 |

U SlovenijI 168 novozaraženih; zabrinjava postotak pozitivnih testova

FENA Agencije

LJUBLJANA, 4. listopada (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 168 novih zaraza koronavirusom, za 59 manje nego prethodni dan, objavila je u nedjelju slovenska vlada koju i dalje zabrinjava visok postotak pozitivnih testova koji je u porastu.

U bolnicama je zbog covida-19 prvi put hospitalizirano više od stotinu pacijenata (101), od čega njih 15 na intenzivnoj njezi, ali nije bilo novog smrtnog slučaja, pa broj preminulih od početka epidemije ostaje 155, a aktivnih slučajeva zaraze je više od dvije tisuće, potvrdilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.

Vlada i epidemiolozi zabrinuti su rastom hospitalizacija, ali i povećanjem postotka pozitivnih nalaza na koronavirus na broj testiranih, prenosi Hina.

Tako je u petak na 2893 testiranih bilo potvrđeno 227 novih slučajeva, a u zadnja 24 sata potvrđeno je 168 novih infekcija na 1940 testiranih osoba. To znači da je udio pozitivnih testova povećan na čak 8,66 posto, a dan ranije iznosio je 8,24 posto.

Uz povećan broj inficiranih u drugom valu epidemije vladu i njezin stručni tim za Covid-19 zabrinjava rast broja pacijenata u bolnicama, prodor virusa u neke bolničke odjele, te podkapacitiranost zdravstvenog sustava.

Zbog prodora virusa na dva odjela ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) i to na odjel za vaskularne bolesti (6 zaraženih pacijenata) te odjel za plućne bolesti i alergije (jedan zaraženi pacijent), u subotu su na njima privremeno na najmanje tjedan dana prekinuli prijem pacijenata. Dio bolničkog osoblja je zbog kontakata sa zaraženima u izolaciji, javljaju slovenski mediji.

Premijer Janez Janša upozorio je u petak na javnoj tribini pod naslovom "Odgovoran građanin - odgovoran narod"  na potrebu da se svi u državi odgovorno pridržavaju epidemioloških i restriktivnih mjera, kako bi se izbjeglo ponovno zatvaranje, odnosno ograničenje kretanja na općine ili regiji, kako je to bilo u proljeće, u prvom valu epidemije.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta