Bosna i Hercegovina     | 05.10.2020. 12:45 |

Skupština KS usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas po skraćenom postupku izmjene Zakona o visokom obrazovanju.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić istakao je da izmjene podrazumijevaju da senat visokoškolske ustanove može donijeti odluku kojom se u septembarskom ispitnom roku u studijskoj 2019/2020. godine, osim ispitnih termina odobrava dodatni ispitni termin koji se realizuje do početka studijske 2020/2021. godine te da u studijskoj 2020/2021. godini visokoškolska ustanova može organizovati i realizovati nastavni proces kao i provođenje ispita za vanredne studente i studente koji studiraju učenjem na daljinu (DL-studij) na način utvrđen statutom.

Naglasio je da u ispitnom terminu studenti na osnovu odluke senata visokoškolske ustanove mogu polagati ispite i iz nastavnih predmeta za koje iz objektivnih razloga nije mogao biti organizovan i proveden junsko-julski ispitni rok te da se ispiti mogu realizovati u onlinu režimu ili u prostorijama organizacione jedince uz poštivanje epidemioloških mjera.

U specifičnim okolnostima kada nije moguća nastava u prostorijama visokoškolske ustanove i isključivo po odobrenju Vlade Kantona Sarajevo, dodao je, dozvoljeno je organizirati nastavu i za redovni studij.

Krivić je kazao da student u postupku upisa studijske 2020./2021. godine ima pravo upisati narednu godinu studija i bez ispunjavanja svih ili pojedinih uslova propisanih ovim zakonom i aktima visokoškolske ustanove za upis naredne godine studija, o čemu odluku donosi senat visokoškolske ustanove.

Pojasnio je da uslovi za izbor u umjetničko-nastavna zvanja u koja se bira akademsko osoblje na nastavnim programima na Univerzitetu, ako je za nastavni predmet od naročitog značaja, umjetnički kriterij su da asistent mora imati završen stepen prvog ciklusa studija, s najmanje 240 ECTS bodova ili VII stepen po predbolonjskom sistemu studija i najmanjom prosječnom ocjenom 8 ili 3,5, zatim da viši asistent  mora imati završen stepen drugog ciklusa studija ili VII stepen po predbolonjskom sistemu studija odnosno stepen prvog ciklusa i jedan javno predstavljeni oblik umjetničkog stvaralaštva, proveden jedan izborni period u zvanju asistenta.

- Docent mora imati završen drugi ciklus studija ili VII stepen po predbolonjskom sistemu studija, dva javno predstavljena oblika umjetničkog stvaralaštva i pokazani rezultati u nastavnom radu, dok vanredni profesor mora imati završen drugi ciklus studija ili VII stepen po predbolonjskom sistemu studija, proveden najmanje jedan izborni period u zvanju docenta, tri javno predstavljena oblika umjetničkog stvaralaštva, priznanja za uspješno djelovanje u odgovarajućoj oblasti umjetnosti i pokazani rezultati u nastavnom radu – naglasio je.  

Redovni profesor, istakao je, mora imati završen drugi ciklus studija ili VII stepen po predbolonjskom načinu studiranja, proveden najmanje jedan izborni period u zvanju vanrednog profesora, tri javno predstavljena oblika umjetničkog stvaralaštva koji su značajno doprinijeli razvoju kulture i umjetnosti i doprinos podizanju nastavnog i umjetničkog kadra.

Zastupnici opozicije u Skupštini negodovali su što Vlada KS u Prijedlog izmjena nije usvojila amandmane predlagača – zastupnika, predvođenih Damirom Marjanovićem. Istakli su da su tekst prijedloga napisali u dogovoru sa studentima, Senatom i dekanima, te da je Vlada KS danas na sjednici dostavila drugačiji Prijedlog zakona u skraćenom, a ne hitnom postupku, kako je bilo dogovoreno.

Ministar Krivić kazao je da je Vlada KS odlučila da sjednica bude održana po skraćenom postupku, jer, kako tvrdi, mogući amandmani bi povukli jako ozbiljne i odgovorne posljedica te da je to stav Vlade KS-a.

Zastupnica SDP-a Segmendina Srna predložila je zaključak da se organizira sjednica po hitnom postupku posvećena visokom obrazovanju ali i da prijedlog zakona bude usuglašen sa zastupnicima, akademskom zajednicom i svim zainteresiranim.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'