Kultura     | 05.10.2020. 13:50 |

Tri nove nagrade za Pozoriše lutaka u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. oktobra (FENA) - Na upravo završenom 21. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu – LUTFEST, koji je održan u Istočnom Sarajevu, Pozorište lutaka Mostar osvojilo je tri značajne nagrade.

Kako su naglasili iz te pozorišne kuće, nagradu za najbolju animaciju za ulogu u predstavi "O nježnosti", nastaloj prema ideji i u režiji Ines Pašić, dobio je Igor Vidačković, dok je nagradu za kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru dobio cijeli ansambl pomenute predstave.

Nagrada "Poetika lutkarskog izraza – Vojislav Vujanović" dodijeljena je predstavi "O nježnosti".

Sve nagrade dodijelio je stručni žiri kojim je predsjedavao dramski pisac, dramaturg i scenarista, direktor Pozorišta "Boško Buha" iz Beograda Igor Bojović.

"Sve u ovoj predstavi je podređeno poetskom izrazu koji samo lutkarstvo može donijeti. Glumci koristeći svoje tijelo dovode predstavu do neslućenih poetskih dubina", navedeno je u obrazloženju stručnog žirija.

Iz Pozorišta lutaka u Mostaru podsjećaju kako su u proteklom mjesecu na dva festivala osvojili pet značajnih nagrada i time broj osvojenih nagrada za proteklih 20 godina svoga rada zaokružili na 60.

S predstavom "O nježnosti" Pozorište lutaka u oktobru odlazi na 19. međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjoj Luci te na 1. međunarodni lutkarski festival u Novom Sadu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom