Bosna i Hercegovina     | 05.10.2020. 15:35 |

Psihosocijalna podrška djeci oboljeloj od raka i članovima njihovih porodica

FENA Saopćenje

TUZLA, 5. oktobra (FENA) - Brojne rekreativne, edukativne i kreativne radionice za korisnike projekta "COWIN-20GETHER - Pobijedimo posljedice pandemije #COVID-19 zajedno" koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu, održane su proteklog vikenda.

Projekt finansira Evropska unija (EU) a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku grada Tuzla.

U okviru kampanje "Mala akademija" održana je mala škola golfa za djecu izliječenu od raka i članove njihovih porodica sa područja grada Tuzla, a realizovane su i okupacione, kreativne radionice izrade nakita i dekorativnih predmeta.

Aktivnosti su imale su za cilj povećati fizičku aktivnost kod djece i mladih izliječenih od raka i članova njihovih porodica, doprinijeti pozitivnoj okupaciji i relaksaciji kroz radno-kreativnu terapiju, kao i  smanjenju socijalne izolacije.

Kroz radionicu "Rastimo zdravo" korisnici projekta učili su o zdravoj ishrani koja je veoma važna za zaštitu i očuvanje zdravlja, sa posebnim akcentom na potrebu stvaranja novih, zdravih te promjenu postojećih, loših,  prehramebnih navika koje su vrlo često karakteristične kod djece i mladih.

- Sve realizovane aktivnosti imale su za cilj da pruže psihosocijalnu pomoć i podršku djeci izliječenoj od raka i članovima njihovih porodica sa područja grada Tuzla kako bi se smanjile negativne socijalne, zdravstvene a u konačnici i ekonomske posljedice pandemije COVID-19 i time unaprijedio njihov cjelokupan društveni položaj - navela je voditeljica projekta Amra Saračević, saopćeno je iz Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'