Svijet     | 06.10.2020. 09:23 |

U oluji i poplavama u Italiji i Francuskoj najmanje 12 mrtvih, nestalo 20 osoba

FENA Internet

PARIZ, 6. oktobra (FENA) - Poplave su opustošile planinska područja u francuskoj jugoistočnoj regiji Alpe-Maritimes i talijanskim sjeverozapadnim regijama Ligurija i Pijemont nakon oluje koja je zahvatila ta područja  petak i subotu.

Još su tri tijela otkrivena u ponedjeljak na francuskoj strani granice s Italijom nakon što je jaka poplava poharala dijelove obje zemlje. Najmanje 12 osoba je  stradalo. Stotine spasilaca tragalo je za još 20 osoba koje se vode kao nestale.

Prefekt francuske regije Alpes-Maritimes rekao je za novine Nice Matin da su neka tijela pronađena u Italiji očito leševi iz kovčega koje su poplavne vode sa groblja prenijele preko granice.

Bernard Gonzalez rekao je da su od ponedjeljka popodne u regiji pronađena još dva tijela nakon što je jedno tijelo pronađeno u nedjelju u teško pogođenom gradu Saint-Martin-Vesubie. Kasnije je rekao da je u istom gradu pronađeno još jedno tijelo, čime je ukupan broj na francuskoj strani povećan na četiri, prenosi AP.

U Italiji je žensko tijelo pronađeno u ponedjeljak u Sredozemnom moru na obali ligurske provincije Imperija. Još pet tijela, svi muškarci, pronađeno je u nedjelju u moru u blizini San Rema, na plaži u talijanskom pograničnom gradu Ventimiglia i duž obale Imperije.

Gonzalez je rekao da je bio u kontaktu s talijanskim kolegama u vezi s tijelima pronađenim na plažama Ligurije.

U Francuskoj su vatrogasci još uvijek u ponedjeljak tragali za najmanje osam nestalih osoba koje su svjedoci opisali kao da ih je odnijela poplavna voda. Među njima su bila dva vatrogasca čije je vozilo palo u vodu dok se cesta urušavala.

Osim toga, francuski spasioci tražili su još 12 ljudi čije porodice nisu čule za njih od oluje, koja je blokirala ceste i prekinula komunikaciju.

Francuske vlasti pronašle su i tijelo pastira koji je nestao u planinama. Vatrogasac je također umro u pograničnoj regiji Valle d’Aosta.

Poplave su stvorile dodatni stres u regijama koje se nose s pandemijom koronavirusa. Guverneri Ligurije i Pijemonta zatražili su od talijanske vlade hitnu pomoć.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!