Magazin     | 06.10.2020. 12:19 |

Stota obljetnica prvoga detektivskog romana Agathe Christie

FENA Agencije

LONDON, 6. listopada (FENA) - Dijelom zahvaljujući okladi sa sestrom, Agatha Christie napisala je svoj prvi detektivski roman, a stotinu godina otkako je on objavljen, ova je britanska spisateljica jednako popularna i čitana u cijelom svijetu.

Christie je bilo 30 godina kada je u veljači 1920. u britanskim novinama počela objavljivati dijelove svoje "Misteriozne afere u Stylesu". Knjiga je u listopadu objavljena u Sjedinjenim Državama, a iduće godine i u Velikoj Britaniji.

Po Guinnessovoj knjizi rekorda, Agatha Christie je najprodavanija svjetska spisateljica krimića koji su u svijetu izdani u dvije milijarde primjeraka.

"Agatha Christie je pisala krimiće u vrijeme kada žene zapravo nisu radile takve stvari. I mislim da je to nešto iznimno vrijedno", rekao je Reutersu njezin praunuk James Prichard, dodajući kako misli da njegova prabaka, koja je umrla 1976., nije očekivala da će za život zarađivati kao spisateljica te da joj je to u početku bilo poput zabave.

No takav se stav izmijenio kada je, okladivši se sa sestrom napisala "Misteriozinu aferu u Stylesu".

Poznata po likovima poput belgijskog detektiva Herculea Poirota i gospođice Jane Marple, Christie svoje priče gradi na "genijalnim spletkama" koje proizlaze iz njezine bujne mašte, kaže Prichard.

Christie je napisala i 19 drama, od kojih je najpoznatija "Mišolovka", izdana 1952. Danas je to najizvođenija drama na londonskom West Endu s više od 25.000 izvedbi.

Iz njezinih su djela proizašle brojne radijske, tv i filmske adaptacije, a mnoge se danas mogu pogledati na streaming servisu Britbox.

"Cilj nam je dobiti sva djela koja je napisala u svim adaptiranim oblicima", rekla je predsjednica i izvršna direktorica Britboxa Soumya Sriraman.

Film "Smrt na Nilu" u režiji Kennetha Branagha, nastao po spisateljičinu djelu, u kinima bi se trebao početi prikazivati u prosincu. Branagh je 2017. već režirao film po  Christieinom krimi romanu "Ubojstvo u Orient Expressu", prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo