Bosna i Hercegovina     | 06.10.2020. 17:58 |

Dodik:Zamolili smo ministre iz Švedske da pomognu afirmaciji evropskog puta BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde i švedski ministar unutarnjih poslova Mikael Damberg, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini, sastali su se danas u poslijepodnevnim satima s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima dviju zemalja, te pitanjima u svjetlu činjenice da Švedska ubrzo preuzima predsjedavanje Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), s fokusom na prioritete te organizacije.

Kako je nakon susreta istaknuo član bh. Predsjedništva Milorad Dodik, Bosna i Hercegovna i Švedska ostvarile su visok nivo saradnje, a radi se o zemlji koja je snažno podržala obnovu i razvoj Bosne i Hercegovine u različitim oblastima od ekologije i pomoći procesu povratka do vladavine prava i zaštite ljudskih prava…  

- U ovoj godini se završava Srednjoročni plan podrške Balkanu, u sklopu kojeg je švedska vlada Bosni i Hercegovini obezbijedila više od 100 miliona eura donatorskih sredstava – kazao je Dodik na pres-konferenciji, navodeći kako slijedi novi paket podrške zapadnom Balkanu putem kojeg Švedska nastavlja biti prisutna i pružati podršku BiH i regionu.

Komentirajući teme o kojima je razgovarano, Dodik se osvrnuo na pitanja koja se vežu za OSCE, a imajući u vidu da se otvaraju nova žarišta kao što je eskalacija nezadovoljstva u Bjelorusiji i sukobi oko Nagorno-Karabahu između Armenije i Azerbejdžana.

Kazao je kako treba osigurati uvjete za dijalog i mirno rješavanje ovih i sličnih konflikata, zalažući se za politiku nemiješanja, te navodeći da BiH nije izgradila stav ni po jednom od tih pitanja.  

- Odnosi sa Švedskom ostaju dobri i zamolili smo ministre da pomognu u daljoj afirmaciji evropskog puta BiH – kazao je Dodik, navodeći kako je visoke goste informirao o tome da BiH nema saglasnosti u vezi sa članstvom u NATO-u.

Istovremeno, mišljenja je da je važno ostvariti saradnju sa NATO-om, te je u tom kontekstu pozdravio činjenicu da je NATO osigurao pakete pomoći Bosni i Hercegovini povodom pandemije koronavirusa.

U vezi s vanjskopolitičkim aspektima i u korelaciji s evropskim politikma koje se tiču regiona, Dodik je naveo kako je sa švedskom delegacijom razgovarano i o tome i dodao kako RS ne želi i neće dati saglasnost za priznanje Kosova kao nezavisne države.

- Postoji mogućnost da se odnosi, prije svega ekonomski, relaksiraju kroz projekt 'mali Šengen'. Vjerujem da ćemo tu odluku donijeti formalno veoma brzo i ući u proces pristupa toj inicijativi – kazao je.

U osvrtu na najnoviji razvoj situacije na evropskom putu BiH i regiona, Dodik je pozdravio najavu u Briselu prije nekoliko dana da će zapadni Balkan biti podržan paketom pomoći od devet milijardi eura, od čega će značajan dio biti bespovratna sredstva.

Najavio je da se Predsjedništvo BiH priprema da u petak ponovno putuje u Brisel kako bi se sreli sa određenim evropskim zvaničnicima s kojima zbog izolacije u kojoj su bili nije bilo moguće razgovarati prilikom nedavnog boravka u sjedištu EU.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s projektima s kojima će BiH aplicirati za pomoć u sklopu spomenutog paketa za zapadni Balkan, Dodik je kazao da je Vijeće ministara BiH uputilo listu od deset projekata, uključujući Koridor 5c, projekte iz oblasti ekologije i digitalizacije u BiH (pet projekata iz FBiH, četiri iz RS i jedan na nivou BiH – rekonstrukcija želježničke pruge od Doboja, preko Tuzle do Zvornika).

Kako je ranije saopćeno iz Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, delegacija iz Švedske će se, osim s bh. zvaničnicima, susresti i sa organizacijama civilnog društva i članovima međunarodne zajednice u BiH.

Glavni fokus ove posjete je na reformama i zajedničkim naporima na jačanju oblasti vladavine prava i sigurnosti u Evropi, što se, između ostalog, ostvaruje i kroz borbu protiv organiziranog kriminala.

- Švedska će nastaviti podržavati reforme koje će omogućiti značajan napredak u svih 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, a koji će biti potreban kako bi BiH postala zemlja kandidat za članstvo u EU. Vlada Švedske je u procesu usvajanja nove strategije razvojne saradnje za zapadni Balkan, uključujući BiH - poručeno je uoči posjete visoke delegacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo