Bosna i Hercegovina     | 06.10.2020. 20:26 |

Ministar Lučić s ambasadoricom Hartman o projektima zbrinjavanja izbjeglica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić i šef kabineta Mlađen Božović razgovarali su danas s ambasadoricom Austrije u BiH Urlike Hartman.

Ministar Lučić upoznao je ambasadoricu Hartman da je fokus njegovog rada na pitanjima raseljenih osoba, nacionalnih manjina i ljudskih prava, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Ambasadorica Hartman se posebno interesovala za projekte koji se tiču zbirnjavanja raseljenih osoba u BiH.

U tom kontekstu ministar je posebno pomenuo dva projekta za zbrinjavanje raseljenih osoba koji se provode u BiH, a to su CEB2 i RSP čija realizacije se završavaju 2022. godine. Poseban akcenat je na zbrinjavanju 7.200 izbjeglica koji još uvijek žive u kolektivnim centrima.

Projektom CEB2 predviđeno je zatvaranje svih kolektivnih centara u RS i 76 posto u FBiH.
Ovim projektima nisu obuhvaćena sve izbjegle osobe u BiH, pa je ministar Lučić naložio reviziju spiska izbjeglih osoba kako bi se tačno utvrdilo koliko osoba ima riješen svoj status, a koliko još uvijek nije riješilo ovo pitanje.

Lučić je naglasio da je potrebno otvoriti i pokrenuti nove projekte kako bi se konačno riješilo ovo pitanje u BiH, 25 godina nakon završteka rata. Zbog toga će tražiti podršku i međunarodnih i domaćih institucija za realizaciju postojećih projekata kao i pokretanje novih projekata koji se tiču raseljenih osoba, kako bi se ovoj najugroženijoj populaciji obezbijedili pristojni i humani uslovi za život.

Hartman smatra da se u BiH medijski ne posvećuje dovoljno pažnje ovoj temi.

Na sastanku je bilo riječi i o pomoći Romima u BiH, kao i traženju rješenja za problem nasilja nad ženama koji je posebno eskalirao tokom epidemije koronavirusa.

Ministar Lučić i ambasadorica Hartman su se složili da je potrebno dodatno raditi na podizanju svijesti o ovom globalnom problemu i da se sve relevangne institucije u BiH moraju uključiti da pomognu žrtvama nasilja, a žene je potrebno ohrabriti da prijave slučajeve nasilja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta